miercuri, 30 mai 2018

Top 5 jocuri fantasy și SF

Ies puțin din zona de confort și azi voi discuta despre jocuri video. Acestea sunt o modalitate relativ nouă de a cunoaște și de a lua parte la o poveste fantastică, apărute odată cu popularizarea computerului personal. În ultimii ani tehnologiile grafice avansate permit crearea unor efecte care acum câțiva ani erau imposibil de realizat. Producătorii de filme și seriale nu vor să cheltuiască bugetul pe efecte speciale, teatrele pur și simplu nu le pot pune în scenă, iar cărțile fantasy și SF se luptă să ajungă pe listele de bestseller. În jocurile video nu există nicio limită și au început să apară o mulțime de universuri interesante. Mai mult decât atât, te poți afunda într-o lume interactivă, având posibilitatea să controlezi ce personaje poftești și să faci acțiunea să avanseze în ce direcție vrei. Jocurile din acest top sunt printre cele care au povești originale care te captivează imediat, oferindu-ți nenumărate ore de joc într-o lume uluitoare.

Mențiune onorabilă: The Wolf Among Us (2013)The Wolf Among Us este un joc video fantasy episodic, bazat pe seria de benzi desenate Fables a lui Bill Willingham. Personajul principal și cel care poate fi jucat al este Bigby Wolf, șeriful din Fabletown. Povestea îl urmează pe Bigby în timp ce investighează o crimă, permițându-i să interacționeze cu multe dintre cele mai cunoscute fabule din serie. Multe dintre deciziile pe care le ia jucătorul în timp ce-l controlează pe Bigby afectează povestea din joc și fiecare alegere declanșează diferite consecințe. Dacă alege să asiste (sau nu) un personaj-cheie poate avea și un efect asupra modului în care un alt personaj ar putea reacționa la deciziile lui. The Wolf Among Us poate fi jucat și de cei care n-au citit seria de benzi desenate, fiind unul dintre cele mai ușor de experimentat jocuri din întregul top.

5. Portal (2007)


Prin anii ’90 seria de jocuri SF Half-Life făcea mare vâlvă prin afară și s-a bucurat de popularitate și la noi în țară (având în vedere că cei care dețineau un computer nu erau în număr ridicat). În același univers se petrece acțiunea din Portal, un joc FPS (first person shooter – ai perspectiva unui trăgător cu arma) de tip puzzle. După cum sugerează și numele, elementul de bază al stilului de joc în Portal este utilizarea unei arme care creează portaluri, găuri de vierme de dimensiunea unui om ce conectează două suprafețe plane. Apar astfel niște puzzle-uri interesante ce trebuiesc rezolvate. Jocul se concentrează pe protagonista Chell, un om care s-a trezit că a devenit vrând-nevrând un cobai în Aperture Science Enrichment Center, o unitate de cercetare științifică abandonată, cu excepția programului răutăcios de inteligență artificială GLaDOS, care controlează întreaga unitate.

4. Deus Ex: Human Revolution (2011)


Un prequel al seriei de jocuri Deus Ex, Human Revolution este cel mai cunoscut din franciză, având o tematică cyberpunk SF și multă acțiune, căci și acesta este un FPS unde ai perspectiva unui trăgător cu arma. Adam Jensen este personajul principal, un bărbat dotat cu implanturi mecanice cibernetice numite augmentări, care lucrează drept consultant de securitate angajat de Sarif Industries pentru a proteja un laborator de cercetare științifică din Detroit și are misiunea de a răzbuna moartea iubitei sale. Mediul de joc variază de la clădiri întunecoase la explorarea nestingherită a lumii din Human Revolution, iar unele acțiuni cum ar fi lucrul sub acoperire, conversații cu personaje care nu pot fi jucate și unele scene de atac schimbă perspectiva, care seamănă cu cea dintr-un film.

3. Dishonored (2012)


Pentru cei pasionați de Londra victoriană, steampunk și fantasy, Dishonored este jocul potrivit. Amplasat în orașul industrial fictiv Dunwall, plin de ciumă, jucătorul urmărește povestea lui Corvo Attano, garda de corp pentru împărăteasa Insulelor. El este condamnat pentru uciderea ei și forțat să devină asasin, răzbunându-se pentru cei care au conspirat împotriva lui. Corvo este ajutat în căutarea lui de către Loialiști, un grup de rezistență care luptă să recupereze orașul Dunwall de la cei corupți și Outsider - o ființă supranaturală care îi oferă Corvo cu abilități magice. Purtând o mască groaznică, concepută pentru a isca teroarea în dușmanii săi și folosind o varietate de puteri supranaturale și arme, Corvo creează teroare prin Dunwall. Acțiunile sale, indiferent dacă sunt bune sau sângeroase, vor decide calea lui - și soarta tuturor celor care trăiesc în oraș.

2. The Elder Scrolls V: Skyrim (2011)


Al cincilea joc al francizei, Skyrim are o tematică high fantasy și e foarte iubit de fani. Povestea principală a jocului se învârte în jurul personajului ultimului Dragonborn, o persoană născută cu sufletului unui dragon și care are abilitatea să omoare alți dragoni și să le absoarbă sufletele. Acesta încearcă să-l învingă pe Alduin Devoratorul de Lumi, un dragon care este profețit că o să distrugă lumea. Acțiunea are loc în provincia ficțională Skyrim, unde jucătorul completează misiuni și dezvoltă personajul prin îmbunătățirea abilităților, permițându-i să călătorească oriunde în lume și să ignore sau să amâne povestea principală pe o perioadă nedeterminată.

1. The Witcher 3: Wild Hunt (2015)


Bazat pe seria de cărți a scriitorului polonez Andrej Sapkowski, jocul de față este ultimul din trilogia The Witcher, care poate fi jucat independent de celelalte două. Protagonistul Geralt din Rivia este un vânător de monștri cunoscut sub numele de Witcher, iar jucătorii îl controlează pe acesta în căutarea lui pentru fiica adoptată care a dispărut, fugind de Wild Hunt – o forță de pe altă lume care e determinată să o captureze și să-i folosească puterile. Acțiunea se petrece pe Continent, o lume fantasy înconjurată de dimensiuni paralele. Oameni, elfi, pitici, monștri și alte creaturi trăiesc pe continent, dar non-oamenii sunt adesea persecutați pentru diferențele lor. Jucătorii se luptă cu pericolele care apar în Wild Hunt cu arme și magie, interacționează cu personaje care nu pot fi jucate și completează povestea principală și misiunile adiacente pentru pentru a dobândi puncte de experiență și aur, care sunt folosite pentru a spori abilitățile lui Geralt și a cumpăra echipament. Povestea are mai multe finaluri, determinate de alegerile lui Geralt în anuminte momente-cheie ale jocului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...