miercuri, 2 mai 2018

Top 5 cărți primăvăratice

Salut, oameni faini! Am revenit după o mică absență cu un top nou și o veste bună: de ceva timp am devenit colaborator pentru site-ul Revistei Nautilus, unde fac articole în care vorbesc despre fantasy, SF și horror. Dacă sunteți interesați, vă invit să aruncați o privire pe acolo. 

Revenind la topul de azi, este în sfârșit primăvară și copacii au înflorit, păsările ciripesc fericite și e senin și călduț pe afară. Deși a durat ceva până s-a trezit natura după o iarnă capricioasă, putem să băgăm gecile groase înapoi în dulap și să scoatem din bibliotecă toate cărțile pline de optimism și voie bună, cu un iz proaspăt de primăvară. Vă las cu 5 cărți care, sper eu, vă vor face să zâmbiți și vă vor îndemna să petreceți mai mult timp plimbându-vă prin natura înfloritoare.

5. Grădina secretă de Frances Hogson BurnettDevenită deja un clasic al literaturii, Grădina secretă o urmărește pe Mary Lennox, o fetiță de zece ani rămasă orfană după o epidemie de holeră. Aceasta e nevoită să se mute la conacul unchiului ei la țară, unde își face prieteni și descoperă o grădină secretă. Relațiile care se stabilesc între Mary și celelalte personaje o determină pe fată să-și iasă din cochilie și să exploreze natura fără frică. Deși face mai mult parte din literatura pentru copii, cartea lui Burnett este o încântare pentru suflet și minte, o delectare numai bună pentru o dimineață răcoroasă și parfumată de primăvară.

4. Ana și sărutul franțuzesc de Stephanie Perkins 


Nu-s mare fană a cărților romantice, dar Anna și sărutul franțuzesc este atât de drăgălașă și de ușor de citit încât nu se putea să n-o pun în acest top. Protagonista Ana se trezește că tatăl ei o forțează să fie elevă în Paris la un liceu cu internat și să renunțe la școala și prietenii ei din SUA. Toate lucrurile iau o întorsătură pozitivă atunci când îl întâlnește pe Étienne St. Clair și se îndrăgostește iremediabil de el. Deși cartea este destul de previzibilă, personajele sunt bine dezvoltate și Parisul este un oraș plin de culoare, romantism și bună dispoziție. Perkins m-a captivat vreme de câteva ore cu un roman de dragoste potrivit pentru atmosfera primăvăratică de afară.

3. Castelul mișcător al lui Howl de Diana Wynne JonesAm auzit prima dată de vrăjitorul Howl, demonul simpatic Calcifer și înțeleapta Sophie datorită anime-ului marca Ghibli, în regia desenatorului japonez Hayao Miyazaki. Cartea Castelul mișcător al lui Howl este mult mai bine dezvoltată decât adaptarea, după cum era și de așteptat. Sophie este cea mai mare dintre cele trei surori ale familiei și, astfel, este considerată o ghinionistă. Când vrăjitoarea din Waste o blesteamă să aibă corpul unei femei de 80 de ani, Sophie pleacă în căutarea castelului mișcător din titlu și intră într-o lume plină de magie și aventuri. Vă recomand romanul lui Jones pentru că este o infuzie de energie pozitivă, repede de citit și de savurat.

2. Mireasa prințului de William GoldmanCui nu-i plac basmele cu prinți și prințese, spadasini, magie și toată treaba cu „și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”? Dar dacă vă spun că Mireasa prințului este o combinație reușită între un basm și o parodie, vă conving că merită s-o citiți? Cu toate că este recomandată pentru publicul tânăr, cartea are multe elemente care vor plăcea adulților. Goldman a creat o lume fantasy încântătoare, cu personaje care întrupează excelent clișeele genului, dar aduc câte ceva nou și - de cele mai multe ori - amuzant. Captivantă de la primele pagini, îți transmite un aer de optimism și energie, făcându-te să râzi fără probleme. De asemenea, există și o adaptare cinematografică foarte faină, cu Robin Wright și Cary Elwes în rolurile principale, care nu are cum să nu vă cucerească iremediabil.

1. Profesorul și menajera de Yoko OgawaCred că Profesorul și menajera este cel mai primăvăratic roman de pe această listă. Povestea se centrează pe un matematician fără nume, „Profesorul”, un geniu într-ale științelor exacte care a suferit un traumatism cranian și astfel i se resetează memoria o dată la 80 de minute, fiind un bătrânel cu un costum ponosit și plin de bilețele cu notițe. Profesorul ajunge să fie în grija naratoarei, „Menajera”, o femeie tânără cu un copil isteț. După ce Profesorul îi cere acesteia să-și aducă după școală băiețelul ca să-și petreacă timpul cu el, bătrânul îl poreclește „Radical” și îi arată tainele cifrelor și al ecuațiilor. Mi-a plăcut foarte mult cartea și locația asiatică în care se petrece acțiunea, copacii înfloriți, natura colorată și relația de prietenie dintre Profesor și Menajeră. Chiar dacă pe alocuri apar în carte formule matematice, nu deranjează pe cititor și recomand această lectură scurtă tuturor, indiferent de vârstă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...