joi, 8 martie 2018

Top 5 cărți care vor deveni clasice

Când discutăm de cărți clasice ne gândim la Romeo și Julieta, Contele de Monte-Cristo, Frații Karamazov sau chiar Harry Potter. Sunt cărți care au trecut testul timpului și care au marcat generații de-a rândul cu mesajele și lecțiile de viață din interiorul lor. Este extrem de dificil de ghicit care romane apărute în ultimii ani vor ajunge să devină clasice, dar am zis să încerc să numesc cinci cărți din diverse genuri literare care, cred eu, vor reuși să rămână în mintea cititorilor mult timp de acum înainte.

5. Jocurile Foamei de Suzanne Collins


Una dintre cele mai bune distopii moderne, trilogia lui Suzanne Collins va fi cunoscută în literatură pentru personaje feminine puternice și portretizarea unei societăți ce poate fi chiar viitorul nostru. Katniss Everdeen, personajul principal din Jocurile Foamei, este una dintre cele mai complexe și mai iscusite femei din cărțile apărute după 2000. Sincer, pe lângă mesajul cărții de a ne trezi la realitate și a renunța la ignoranță, Katniss este motivul principal pentru care trilogia este atât de captivantă și surprinzătoare. Impactul pe care l-a avut un astfel de personaj puternic asupra mea în perioada adolescenței e greu de descris în cuvinte. M-a inspirat și sper că va inspira multe tinere de acum înainte.

4. The Power de Naomi Alderman


Apărută la sfârșitul anului trecut și fiind adesea asemuită cu Povestea cameristei al lui Margaret Atwood, The Power este un SF care prezintă, oarecum dintr-o perspectivă istorică, evenimentele care au urmat descoperirii că adolescentele din întreaga lume pot produce descărcări electrice letale. Cu un puternic mesaj feminist și îndemnând la respectarea drepturilor tuturor oamenilor, cartea lui Alderman ne pune în fața unei situații în care societatea devine matriarhală, femeile aflându-se la putere în urma acestei descoperiri. Abia aștept să fie tradusă și în limba română, pentru că merită citită de cât mai multe persoane.

3. Sub aceeași stea de John Green


John Green are un talent aparte: scrie cărți despre oameni obișnuiți care duc o viață neobișnuită. Deși publicul lui țintă este reprezentat de adolescenți, asta nu-i oprește și pe adulți să se bucure de cărțile sale. Sub aceeași stea este, probabil, printre cele mai frumoase povești de dragoste contemporane, paginile debordând de cuvinte frumoase și de o mare încărcătură emoțională. Este vorba de doi tineri care s-au confruntat cu boli incurabile și care, printr-o simplă întâmplare, s-au cunoscut și s-au îndrăgostit. Pe lângă faptul că s-a bucurat de o popularitate uriașă, Sub aceeași stea va trece testul timpului pentru că e atât de ușor să te identifici cu poveștile lui Hazel și Gus, să empatizezi cu ei și să-ți aduci aminte cum e să ai 16 ani și să fii îndrăgostit.

2. Hoțul de cărți de Markus Zusak


Secolul trecut ne-am confruntat cu două conflagrații mondiale care au lăsat cicatrici în istoria omenirii și este evident că scriitorii au încercat să captureze în paginile cărților acele evenimente tragice și nefaste care și-au lăsat amprenta asupra generațiilor ce-au urmat. Markus Zusak a creat Hoțul de cărți, povestea unei familii din Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, spusă dintr-o perspectivă aparte: Moartea însăși, ocupată în vremurile acelea cu atâtea decese pricinuite de război. Liesel își duce copilăria în vremuri dificile, dar descoperă o fericire mare atunci când face cunoștință cu cărțile. Aventurile ei sunt descrise poetic de Moarte și ne atașăm cu mare drag de Liesel, de părinți și de prietenul ei cel mai bun. Hoțul de cărți inspiră la fapte bune, îndeamnă la o lume a păcii și a iubirii, motive suficient de puternice pentru ca să devină un clasic peste ani.

1. Ultimul Imperiu de Brandon Sanderson


Dragostea mea pentru fantasy m-a determinat să pun pe primul loc una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit vreodată, scrisă de unul dintre cei mai talentați și imaginativi oameni. Ultimul Imperiu de Brandon Sanderson ne demonstrează de ce genul fantasy este atât de iubit de cititori, indiferent de vârstă. Povestea unei lumi cu sistem magic complex, bazat pe ingerarea de metale diferite care oferă diverse puteri persoanei respective, s-a remarcat imediat dintre toate cărțile pe care le-am citit de-a lungul timpului. Magia lui Sanderson este aproape credibilă, bazată pe niște reguli și legi ce amintesc de cele ce țin de fizica ce se regăsește pe Pământ. Personajele diverse și complexe, intrigile politice și învățămintele cu care rămâi după ce citești Ultimul Imperiu mă fac să afirm cu tărie că Sanderson merită să stea alături de Tolkien, Martin și Ursula K. Le Guin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...