vineri, 23 martie 2018

Top 5 cărți autobiografice

Un fapt mai puțin cunoscut despre mine este că sunt pasionată de cărți de memorii. Săptămâna aceasta m-am decis să fac un top special pentru mine, unde o să vă prezint biografiile fascinante ale unor artiști, fie ei scriitori sau cântăreți, care pe mine m-au impresionat destul de mult. După ce citesc o astfel de carte, mă simt inspirată să lupt cu ardoare pentru visurile mele și încerc să devin un om mai bun. Poveștile de viață ale unor persoane adevărate, care au trecut prin foc și pară pentru a-și îndeplini cele mai nebunești dorințe, n-au cum să nu te încarce de energie pozitivă și să-ți pună un zâmbet mare pe față. În topul de mai jos n-am pus Jurnalul Annei Frank pentru că știm că Anne n-a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial și să afli că visurile unei tinere au fost spulberate pentru totdeauna de naziști nu mi se pare nici o lectură ușoară și nici una care să-ți ofere bună dispoziție.

Mențiune onorabilă: Misterul regelui. Despre scris de Stephen King


Nu puteam să nu includ în topul acesta o biografie a unuia dintre cei mai mari scriitori în viață. Stephen King este supranumit „Regele genului horror” pe bună dreptate, publicând cărți nenumărate de-a lungul anilor. Misterul regelui. Despre scris e formată din două părți, prima fiind o autobiografie a vieții lui din copilărie și până în prezent, după ce a avut un accident de mașină care era să-l omoare. Aflăm astfel cum de tânăr a scris nuvele și povești horror, fără prea mare succes. Carrie a fost ce-a care i-a adus faima și de atunci restul e istorie. În partea a doua a cărții King ne oferă sfaturi prețioase despre scris și disciplina de a duce o carte la capăt, trecând prin mai multe versiuni până o găsește pe cea finală. 

5. The View From the Cheap Seats de Neil GaimanAdmirația mea pentru Neil Gaiman s-a intensificat după ce am parcurs colecția lui de nonficțiune cu eseuri autobiografice, articole despre meseria de a fi un făuritor de cuvinte și discursuri despre importanța industriei de carte, a bibliotecilor și a profesorilor. În The View from the Cheap Seats găsim evoluția de la băiețelul timid care își petrecea după-amiezile în bibliotecă la bărbatul introvertit care-și petrece după-amiezile scriind cărți. Tot aici se află și faimosul discurs ținut la Universitatea de Arte din Philadelphia, SUA, despre Make Good Art (Să facem artă de calitate), care a avut darul să mă inspire în anii de adolescență când simțeam că nu-mi găsesc locul în lume. Dacă nu l-ați citit pe Gaiman până acum, după ce terminați cartea de față sunt convinsă că o să încercați un roman de-al lui, măcar de curiozitate.

4. Pe când eram doar niște puști de Patti SmithUna dintre cele mai importante figuri feminine din muzica rock a anilor '70, Patti Smith e definiția unui artist clasic, care s-a sacrificat mereu de dragul artei. Ajunsă la New York doar cu o geantă cu haine și câțiva dolari, dar cu dorința de a se face remarcată ca poetă, s-a confruntat cu sărăcia lucie până l-a întâlnit pe Robert Mapplethorpe, care i-a devenit iubit, confident și prieten. Prin intermediul cărții Pe când eram doar niște puști o vedem pe Smith tranformându-se într-o adevărată vedetă rock și avem posibilitatea să aruncăm o privire în comunitatea artistică din New York care înflorea în timpul Războiului din Vietnam. Prietenia de lungă durată cu Mapplethorpe, devenit fotograf faimos, i-a umplut viața lui Patti Smith de recunoștință pentru artă și aflăm de-a lungul paginilor cum hit-uri precum Because the Night au luat ființă.

3. Arta de a cere de Amanda PalmerTot ce știam despre Amanda Palmer era că avea o trupă ciudată de muzică rock și că s-a căsătorit cu Neil Gaiman. În Arta de a cere ne povestește fără perdea de greutățile prin care a trecut în adolescență, relații eșuate, dificultatea de a te face remarcată ca femeie în industria muzicală și cum copilul pe care l-a făcut cu Gaiman i-a schimbat viața pentru totdeauna. Sinceritatea debordantă dintre pagini, creativitatea de care dă dovadă, dar și iubirea pe care o poartă fanilor ei m-au făcut să o admir pe Amanda Palmer, o voce puternică a mișcării feministe contemporane și a libertății de exprimare.

2. A Slip of the Keyboard de Terry PratchettCum era oare omul din a cărui imaginație a izvorât o lume sprijinită pe patru elefanți, care la rândul lor stau pe spatele unei țestoase uriașe ce călătorește prin galaxie? Lecturând A Slip of the Keyboard îl cunoaștem îndeaproape pe Sir Terry Pratchett, scriitor redutabil, care a decedat prematur din cauza bolii Alzheimer. Cunoscut pentru Lumea Disc și pentru pasiunea pentru pălării, Pratchett a amuzat multe generații de cititori cu satira lui fantasy și a inspirat mulți oameni să se apuce de scris. În cartea de față ne sunt prezentate succint eseuri, prefațe la anumite opere și interviuri prin care Sir Terry laudă cărțile și viața simplă, dar și articole în care critică aspru ineficiența sistemelor medicale de a se confrunta cu bolnavii cronici, în special de boli degenerative ale creierului. A Slip of the Keyboard m-a impresionat și m-a determinat să-i citesc cărțile și mai sârguincios decât am făcut-o până acum.

1. Inside Out - O istorie personală a Pink Floyd de Nick Mason 


Nu pot să vă spun cât iubesc trupa Pink Floyd și cât de mult le-am ascultat albumele. De mică am auzit casete cu muzica lor drept fundal pentru treburi casnice prin casă la mine și încet, dar sigur, mi-au intrat în suflet pentru totdeauna. Acum câțiva ani am primit cadou de Crăciun biografia celor de la Pink Floyd, prezentată de toboșarul Nick Mason, și nu mică mi-a fost mirarea când am aflat lucruri pe care habar n-aveam despre istoria uneia dintre cele mai faimoase trupe rock din lume. Scena rock americană din anii '70 - '80 era o lume fascinantă, încărcată de alcool, droguri, sex și multe proiecte artistice inspirate din spiritul civic, iar britanicii de la Pink Floyd au reușit să ajungă faimoși și peste ocean datorită talentului și a muncii lor asidue de a se îmbunătăți. Recomand să fie citită nu doar de fanii trupei, ci de oricine vrea o doză de nostalgie pentru o epocă de mult apusă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...