joi, 22 februarie 2018

Top 5 cărți scrise de autori străini care se petrec în România

Mereu am fost fascinată de felul în care România e reflectată în literatura străină, nu doar pentru că suntem un popor cu o istorie bogată și plină de bătălii, ci fiindcă îl avem pe Dracula/ Vlad Țepeș, oarecum brandul nostru de țară în ceea ce privește literatura fantastică. Așadar, avem parte de câteva cărți destul de interesante, care amintesc de vampiri, vremuri întunecate și mult sânge. Din toate romanele pe care le-am ales pentru acest top, doar două au fost traduse în limba română și poate pe viitor vom avea parte și de celelalte. Fără alte completări, iată un top 5 cărți a căror acțiune se petrece pe plaiurile mioritice și nu sunt scrise de români.

5. The Historian de Elizabeth KostovaÎncep topul cu ceva mister și ficțiune istorică bazate pe legenda lui Vlad Țepeș. Romanul de debut al lui Elizabeth Kostova, The Historian, este o aventură de mari proporții, o poveste care împletește într-un fel frumos adevărul istoric cu ficțiunea, debordând de suspans pe fiecare pagină. Dacă Țepeș a fost un vampir care chiar a trăit sute de ani și și-a dus la îndeplinire un plan întunecat, rămâne de văzut. Cele 700 de pagini reprezintă o lectură rapidă, presărată cu muncă detectivistă prin România și Europa de Est, povești interconectate de-a lungul istoriei și, evident, vampiri. 

4. Și mă întunec de Kiersten WhiteȘi genul Young Adult a avut parte de o mică incursiune prin România, mai exact chiar în secolul XV, în care a trăit domnitorul Vlad Țepeș. Și mă întunec spune povestea prințesei Lada Drăculea care alături de fratele ei a fost nevoită să plece din Valahia și să se refugieze la curtea otomană, dorind din răsputeri să se reîntoarcă în patria ei și să-și ocupe locul binemeritat pe tron. Evident că este un roman fantasy, dar felul în care sunt prezentați așa-zișii copii ai domnitorului Valahiei e foarte fain. Plin de intrigi politice, violență, dragoste și prietenie, romanul lui Kiersten White arată că autoarea și-a făcut bine documentarea cu privire la perioada istorică în care se petrece acțiunea și că știe să-și dezvolte bine personajele și povestea.

3. Dracula de Bram Stoker Cel mai cunoscut vampir al tuturor timpurilor, Dracula în imaginația lui Bram Stoker este printre cei mai persuasivi antagoniști din literatură. Fiind cartea care a pus bazele vampirismului în genul horror - și mai ales fiindcă e scrisă în 1897 - e un pic mai greoaie la citit și destul de previzibilă. Dar castelul renumit al Contelui din Transilvania, personajele care sunt ucise fără milă de Dracula, dorința acestuia de a pleca din România în Marea Britanie și felul în care profesorul Van Helsing încearcă să-i oprească planurile malefice merită lectura cu vârf și îndesat.

2. The Bloody Chamber and Other Stories de Angela CarterAceastă colecție de nuvele din The Bloody Chamber sunt bazate pe basme și povestiri din popor, având un substrat destul de întunecat, chiar horror. Carter a fost inspirată de poveștile lui Charles Parrault atunci când a scris cele 10 nuvele care se găsesc în acest volum. The Lady of the House of Love este una dintre acestea, bazată pe basmul Frumoasei din Pădurea Adormită în care este vorba despre un soldat englez, călător prin România cu bicicleta, inevitabil ajungând să se rătăcească într-un sat abandonat. Tânărul descoperă un conac locuit de o frumoasă femeie vampir care supraviețuiește hrănindu-se cu sângele bărbaților seduși în dormitorul ei. Finalul surprinzător e o trăsătură recurentă în The Bloody Chamber și vă recomand să citiți toată cartea, dacă vă descurcați cât de cât cu limba engleză.

1. Hunting Prince Dracula de Kerri Maniscalco Iată că pe primul loc se află unul dintre cele mai lăudate romane de suspans apărute anul trecut în străinătate. Continuarea primului volum al unei trilogii, Hunting Prince Dracula are în centru crimele ciudate descoperite în castelul domnitorului Vlad Țepeș. Audrey, personajul principal, este o tânără talentată într-ale criminalisticii, independentă și cu multe amintiri neplăcute care trăiește în Londra în epoca victoriană. Dorind să scape de fricile ei, pleacă în România, unde încearcă să descopere autorul acestor noi crime ce par fără rezolvare și, poate, cu această ocazie reușește să-și înfrângă și demonii personali. Din câte am înțeles, trilogia lui Kerri Maniscalco o să fie publicată în România în curând, deci așteptăm cu nerăbdare traducerile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...