joi, 15 februarie 2018

Top 5 cărți de dragoste preferate

Când vreau să citesc ceva emoționant, relaxant și care se parcurge ușor, apelez de obicei la cărți romantice. Nu reprezintă genul meu preferat de cărți, dar uneori chiar au darul să încânte inima mea rece de gheață, haha. Că tot a fost Ziua Îndrăgostiților și urmează Dragobetele, am considerat că nu strică un top în care vorbesc despre acest gen de romane. Nu cred că sunt cele mai bune cărți de dragoste scrise vreodată, dar astea sunt favoritele mele personale și ador poveștile pe care le prezintă de-a lungul paginilor. Mi-a fost greu și să le aranjez într-o ordine anume, dar, în general, acesta este topul meu cu 5 romane de dragoste pe care merită să le citiți.

5. Mare Tranquillitatis de Katja MillayAm citit Mare Tranquillitatis în 2013 și de atunci cartea asta a rămas cu mine. A fost chiar prima recenzie pe care am făcut-o pe blog, atât de mult mi-a plăcut. Am citit-o într-un moment al vieții mele în care aveam nevoie de o poveste de iubire nici prea tristă, nici prea siropoasă. Ne sunt prezentați cu multă candoare un el și o ea, Nastya și Josh, doi tineri care sunt diametral opuși, dar care găsesc o punte de legătură între viețile lor chinuite. Nimic special, pot spune că e chiar un clișeu în cărțile romantice, însă cel mai mult m-a marcat importanța unei a doua șanse și cum ne poate schimba într-un mod pozitiv viața. Nastya este o rebelă care reușește să-i dea lumea peste cap timidului Josh, rămânând o enigmă pentru el până spre finalul romanului. 

4. Sub aceeași stea de John GreenCred că aș fi putut pune orice carte scrisă de John Green și n-aș fi dat greș. Am ales să rămân cu Sub aceeași stea pentru că e prima pe care am citit-o de la acest autor. M-a impresionat plăcut, țin minte că am văzut și filmul acum ceva ani și mi s-a părut o adaptare reușită. Și la cartea de față am făcut o recenzie în care spuneam că n-am plâns, ci mai mult am avut o amorțeală spre finalul romanului. Urmărind povestea a doi puști bolnavi de cancer care se îndăgostesc, cumva știi că e sortit să ți se frângă inima de cititor la un moment dat. Admir cel mai mult la Hazel și Gus, cuplul în cauză, că deși sunt doi adolescenți bolnavi, debordează de un optimism cinic, dând dovadă de o maturitate pe care nici adulții în toată firea n-o au. 

3. Jane Eyre de Charlotte BrontëCategoric este cartea mea clasică de dragoste preferată. Am citit-o de nenumărate ori și de fiecare dată găsesc câte ceva care mă impresionează. Fie că vorbim de puterea lui Jane de a trece peste greutățile vieții, fie că vorbim despre seriozitatea autoimpusă de domnul Rochester, romanul lui Charlotte Brontë demonstrează că dacă doi oameni sunt sortiți să fie împreună, vor reuși. Dragostea n-o fi răspunsul la orice problemă, dar e printre cele mai bune soluții pe care le au îndrăgostiții la îndemână. Și dacă nu ești îndrăgostit de cineva sau de o carte, de un peisaj, de viață, atunci ce mai aștepți? 

2. Îți voi dărui soarele de Jandy NelsonLirismul din Îți voi dărui soarele m-a fascinat de la primele rânduri. Discutând despre artă, creator și inspirație, dar și despre pierdere și suferință, cartea îi urmărește pe gemenii Jude și Noah și alegerile pe care ei le-au făcut de-a lungul vieții. Le cunoaștem poveștile lor de dragoste, Noah îndrăgostindu-se de noul lui vecin carismatic, iar lui Jude picându-i cu tronc un băiat rebel și nestatornic, care o abuzează emoțional. De asemenea, părinții celor doi încearcă din răsputeri să-și salveze relația din monotonia zilnică, cu rezultate slabe. Aproape ca o operă de artă, Îți voi dărui soarele m-a făcut să râd și să plâng cum rar pățesc atunci când citesc o carte. Laudele sunt de prisos, tot ce pot să vă spun e că merită s-o citiți și să înțelegeți chiar voi cum stă treaba.

1. Soția călătorului în timp de Audrey NiffeneggerAm avut o perioadă în adolescență în care nu voiam să aud de cărți de dragoste. Eram sătulă până peste cap de clișee și de povești siropoase. Din întâmplare, am citit un interviu în care unul dintre autorii mei preferați, Neil Gaiman, recomanda un debut literar fantasy împletit cu romance - era vorba despre Soția călătorului în timp. Cumva, mi-a fost stârnit interesul și am pus mâna pe carte. Țin minte c-am citit-o pe nerăsuflate și, cu lacrimi în ochi, am așezat cu mândrie romanul pe raftul lecturilor mele preferate. Niffenegger ne prezintă relația dintre Henry, un bărbat care poate călători în timp într-un mod imprevizibil din cauza unei boli genetice, și Clare, o artistă care trebuie să se confrunte cu absențele sale frecvente  și periculoase. Trecând peste povestea lor frumoasă și totodată tragică de iubire, călătoria în timp este o metaforă pentru lipsa de comunicare în cuplu și distanța care intervine între parteneri, atunci când nu mai există înțelegere, atracție și iubire între ei. Una dintre cele mai bune cărți romantice scrise vreodată, care ascunde multe straturi și întrebări existențiale, Soția călătorului în timp este hrană pentru suflete îndrăgostite și balsam pentru inimi frânte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...