joi, 14 decembrie 2017

Top 5 cărți pe care vreau să le citesc în 2018

Suntem deja la mijlocul lui decembrie, așadar 2018 se apropie cu pași repezi și e timpul să ne stabilim țelurile pentru noul an. Pentru mine, unul dintre ele privește cărțile pe care vreau să le citesc neapărat în următoarele 365 de zile. Din lista mea lungă de cărți necitite, m-am decis să le selectez cinci care reprezintă prioritatea mea pentru viitorul apropiat. Am încercat să aleg romane care sunt din genuri diferite și să fie publicate în limba română. Fără alte adăugări, acestea sunt cinci cărți pe care vreau să le citesc neapărat în 2018.

5. Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov


Iată o carte clasică scrisă de un rus pe care încă n-am citit-o. Am tot amânat-o din diverse motive, dar la anul sigur nu scapă. Am auzit numai chestii bune despre ea, dar singurele lucruri pe care le știu despre plot sunt că avem două povești care se petrec în Moscova inspirată din regimul lui Stalin și în Ierusalimul antic, totul presărat cu un iz de realism magic și o pisică. Pare interesant să văd cum vor fi combinate aceste fire narative ciudate.

4. Tăișul sabiei de Joe Abercrombie


Mereu când caut recomandări de cărți fantasy, peste tot apare Tăișul sabiei. Știu că-mi va plăcea, mai ales că este un roman care nu se ferește de puțină violență și intrigă politică. Face parte dintr-o serie care cuprinde mai multe volume care urmăresc diferite generații. Cartea are perspective narative multiple, personaje puternice și originale, vă mărturisesc că abia aștept să o citesc!

3. Minunata lume nouă de Aldous Huxley


Nu exagerez, cartea asta în bibliotecă de trei ani (!) și n-am citit-o. Mereu am dat prioritate altor romane. Dar acest lucru se va schimba. Minunata lume nouă e o utopie care a devenit un clasic al genului și sunt convinsă că îmi va plăcea, și fiindcă e subțire, căci are până în 300 de pagini, ar trebui să o termin repede de citit. E plină de manipulare genetică a rasei umane, cărți arse, minciună mascată în adevăr absolut, numai chestii care-mi gâdilă dorința de a citi un roman distopic de calitate.

2. Toate păsările din cer de Charlie Jane Anders


Nu știu mai nimic despre subiectul la Toate păsările din cer, dar știu că e o combinație frumoasă de SF și fantasy și că prezintă doi oameni care se reîntâlnesc după mulți ani. Mi-a fost recomandat de un prieten în care am încredere că citește romane faine. Coperta este foarte frumoasă și, chiar dacă se spune că nu trebuie judecată o carte după copertă, uneori parcă dă puncte în plus în favoarea ei.  Doar ce a apărut toamna aceasta tradusă în română, mai trebuie doar să pun mâna pe ea.

1. Problema celor trei corpuri de Liu Cixin


Noutate literară apărută la Gaudeamus luna trecută, cartea lui Liu Cixin a câștigat premiul Hugo pentru cel mai bun SF și are în centru o iminentă invazie extraterestră. Am înțeles că e plină de detalii tehnice, discuții cu privire la inteligența artificială și momente intense cu iz de thriller. Știu sigur că îmi va plăcea și e primul volum dintr-o trilogie, deci probabil că vor apărea în curând și celelalte volume traduse în română. Bonus: n-am mai citit nicio carte SF scrisă de un chinez până acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...