duminică, 10 decembrie 2017

Serialul de weekend - ”Samurai Jack”


Urmăresc cu mare drag animații încă de când eram mică. Indiferent că e vorba de film sau serial, îmi place să mă las captivată de o poveste desenată. Când eram prin clasele primare prindeam la TV unul dintre cele mai faine desene animate ale copilăriei mele, și anume Samurai Jack.  Mă uitam cu religiozitate la episoadele scurte, de fix 22 de minute, care îl aveau în centru pe Jack, un prinț samurai cu o katana magică, care e trimis într-un viitor distopic de un demon maestru al metamorfozei, Aku. Scopul lui Jack era să se întoarcă în trecut și să-l înfrângă pe Aku. Și cam asta e intriga unui serial care a avut un impact mare asupra mea. Din câte puteți observa, premisa este simplă, dar credeți-mă pe cuvânt, execuția serialului este uimitoare. 

Bogat în elemente din cultura asiatică, Samurai Jack are laitmotivul onoarei față de patrie și față de familie, protagonistul găsind în el resursele morale necesare pentru a-și duce promisiunea la capăt și a-l înfrânge pe Aku. Izolarea pe care o resimte Jack atunci când este trimis în viitor, într-o lume pe care nu o cunoaște și având în suflet dorul acut de casa și de familia lui sunt redate într-un mod înduioșător. Nu cred c-am mai văzut un desen animat atât de cinematic dat la TV. Și nici nu este plin de dialoguri inutile sau glume expirate. Ba chiar sunt câteva episoade în care se vorbește foarte puțin, totul fiind centrat pe atmosferă și pe ideea de „arată, nu spune”, atât de iubită de cineaști. Genndy Tartakovski este omul din spatele lui Samurai Jack, care s-a zbătut ani de zile pentru ca serialul să-și găsească o concluzie. După o pauză de 13 ani de la difuzarea ultimului episod din sezonul al patrulea, Samurai Jack a revenit în primăvara lui 2017 cu un sezon final care încheie povestea samuraiului nostru preferat. Și, la fel ca în sezoanele anterioare, și acesta a păstrat aceeași calitate ridicată a episoadelor. Tartakovski a reușit să scrie nu doar un protagonist uimitor, dar și un antagonist care este însăși esența răului în lume. Opoziția dintre cei doi aduce aminte de Yin și Yang, de alb și negru, bun versus rău. Iar ceea ce este și mai interesant este că episoadele din primele patru sezoane pot fi urmărite individual, neavând nicio legătură unele cu celelalte.

Încă o laudă adusă serialului: muzica. Samurai Jack are soundtrack-ul absolut superb, cu influențe de muzică orientală, electronică și tribală. În funcție de locația în care se află Jack, muzica ambientală te învăluie ca telespectator și te prinde în mrejele sale. Ca să nu mai spun și de treaba excelentă pe care au făcut-o actorii care au dat voce personajelor. Phil LaMarr ca Samurai Jack și Mako Iwamatsu ca Aku sunt sarea și piperul întregului casting. Chiar dacă nu au multe replici de spus, actorii reușesc să surprindă exact câtă emoție este necesară pentru redarea unei linii de dialog. 

Dacă stau să caut un defect al acestui serial, singurul care-mi vine în minte e că este prea scurt. Povestea putea fi explorată în mai multe sezoane, dar ne mulțumim cu ce avem. Poate că Samurai Jack are un subiect simplu, dar reușește prin complexitatea emoțională și splendoarea vizuală să prezinte epopeea unui prinț exilat din patria sa și nevoit să se lupte cu obstacole puse atât de inamici, cât și de el însuși pentru a-și atinge țelul: să se întoarcă iar acasă.


Date tehnice:
Titlu original: Samurai Jack
Ţara de origine: SUA
Difuzare: 2001 - 2004; 2917 pe Cartoon Network; Adult Swim
Nr. de episoade: 62
Durată episod: 22 de minute

Trailer:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...