miercuri, 15 noiembrie 2017

Top 5 romane grafice

Deși citesc benzi desenate, vorbesc destul de rar despre ele pe blog. Așadar, cred că ar fi cazul să fac un top 5 al celor mai faine romane grafice pe care le-am citit în ultima vreme, dar care nu fac parte dintr-o serie, deci sunt stand-alone, cum zic englezii. Ordinea este aleatorie, pentru că mi-e foarte greu să mă decid dacă un roman grafic este mai bun ca altul datorită artei paginilor, care diferă în funcție de artist, dar și genurile diferite pe care le abordează. Tot ceea ce e important de știut e că le-am dat la toate 5 steluțe pe Goodreads și sunt printre favoritele mele.
  • What If?/ Ce-ar fi dacă? Răspunsuri științifice la întrebări ipotetice absurde de Randall Munroe

Sunt pasionată de ștințele cu profil real, chiar dacă sunt o persoană care are mai degrabă tendințe spre latura umanistă. Când am auzit de What If? vă dați seama că am fost foarte încântată. Romanul ăsta grafic a pornit de la un webcomic (bandă desenată online) postat de Randall Munroe - fost angajat la NASA - sub pseudonimul de xkcd, unde se îmbină strălucit întrebări cu fundament științific și răspunsuri sub formă de bandă desenată minimalist și text. Este o lectură accesibilă pentru cei cu cunoștințe minime de matematică, fizică și chimie, care reușește să te facă să râzi de cât de ridicole sunt întrebările ipotetice, dar te surprinde prin seriozitatea cu care se răspunde la acestea. Bonus: a fost tradus în limba română de cei de la editura Publica.
  • Maus de Art Spiegelman
Unul dintre cele mai renumite romane grafice, care se studiază și în școlile din străinătate, Maus este o capodoperă a benzilor desenate postmoderne. Fiind un amestec de genuri - biografie, ficțiune istorică și memorii - această carte urmărește întâmplările unui evreu polonez în timpul Holocaustului și cum a reușit acesta să supraviețuiască lagărelor de concentrare naziste. Trăsătura interesantă a acestei povești o reprezintă ilustrarea evreilor drept șoareci, germanii ca pisici, diverse alte naționalități fiind asemuite cu animale domestice diferite. Apărut în română la editura Art, cred că fiecare dintre noi ar trebui să citească această capodoperă de bandă desenată.
  • Batman: The Killing Joke de Alan Moore 


Era musai să fie și ceva cu supereroi pe aici, nu? The Killing Joke prezintă povestea originii lui Joker, inamicul numărul 1 al lui Batman, pe două planuri narative. În timp ce Joker încearcă să-l înnebunească pe comisarul Jim Gordon, răpindu-l, ne este ilustrat trecutul trist al acestui răufăcător, dar și modalitatea prin care Batman încearcă să-i dejuce planurile. Aș îndrăzni să spun că v-ar face plăcere lectura, chiar dacă nu sunteți fani ai genului cu supereroi, căci povestea este excelent scrisă și destul de întunecată, iar arta este desenată cu măiestrie.
  • Blankets de Craig Thompson


Blankets a reușit să mă impresioneze și să mă emoționeze încă de la primele pagini. Povestea pare a fi spusă cu timiditate, încet, având timp să-l îndrăgești pe personajul principal, care este chiar autorul, aici fiind vorba de un roman grafic autobiografic. Plin de scene melancolice din copilărie și prima iubire din adolescență, totul petrecându-se pe fundalul iernilor geroase din Winsconsin, mi-a adus aminte pe alocuri de desenul animat Viața cu Louie pe care îl urmăream când eram mică împreună cu mama. Romanul are ilustrații în alb și negru, minuțios desenate, și nu se teme să abordeze și teme serioase precum abuzul sexual, divergențe religioase și relații de familie dificile.
  • Nimona de Noelle Stevenson


Iată un alt roman grafic care a început de la un webcomic și a avut mult succes. Într-o lume care combină elemente de fantasy cu cele de SF, Nimona este o tânără care își poate schimba înfățișarea după cum dorește și care ajunge să fie ajutorul unui răufăcător, Lordul Blackheart, fost cavaler și actual om de știință nebun. Cei doi încearcă să plănuiască o răzbunare împotriva unui Făt-Frumos, încercând din răsputeri să nu fie prinși de oamenii legii. O să avem parte și de o ecranizare animată în 2020 a acestui roman grafic intens colorat, optimist și absolut încântător.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...