miercuri, 22 noiembrie 2017

Top 5 cărți pentru care sunt recunoscătoare

Topul de săptămâna aceasta este unul mai special și va include 5 cărți pentru care sunt recunoscătoare, dintr-un motiv sau altul. Fie că sunt cele care mi-au deschis apetitul pentru lectură când eram mai mică sau cele pe care le-am recitit obsesiv de-a lungul anilor și care au rămas în sufletul meu, iată „vinovatele”.

5. Wanda vrăjitoarea farmecă licoarea de Sarah AlbeeAveam 4 ani și o poftă nebună de cărticele cu poezii și poze. Intru cu mama în Librăria Eminescu, una dintre cele mai mari la vreamea aceea din Constanța (subsolul era plin cu jucării, rafturi întregi cu păpuși, plușuri, mașinuțe și toate nebuniile la care te poți gândi) și văd expusă în zona cu literatură pentru copii cărticica asta cu una dintre cele mai urâte vrăjitoare pe care mi-a fost dat să o întâlnesc, care ieșea din carte și avea brațele și picioarele flexibile. Evident că m-am îndrăgostit imediat de ea, mama n-a scăpat de mine până nu mi-a cumpărat-o și eu nu m-am lăsat până când n-am memorat poezia care prezenta cum Wanda, personajul principal, creează o poțiune magică pentru cei care îi doresc răul. Wanda vrăjitoarea farmecă licoarea a fost citită de multe ori, făcută ferfeniță, lipită la loc și citită din nou. Mi-a deschis apetitul pentru cărți cu personaje fantastice și este una dintre cele mai dragi cărți pe care le dețin în biblioteca personală.

4. Dinozaurii - prima mea enciclopedie de Mike Benton Am fost dintotdeauna fascinată de dinozauri și fosile. Țin minte clar că am văzut desenul animat The Land Before Time, unde personaj principal era Littlefoot (Picioruș), un apatozaur simpatic, care rămâne fără părinți și e în căutarea bunicilor lui și am fost încântată de aventurile prin care el a trecut alături de prietenii lui dinozauri. Voiam să aflu mai multe despre reptilele acestea dispărute și am primit cadou cam ce cărți pentru copii cu dinozauri erau disponibile când eram mică însă, din păcate, n-am apucat să am enciclopedia Dinozaurii, care făcea parte din colecția Micul Larousse. Dar m-am tot dus prin librărie și am citit câte o pagină-două până am terminat-o. Am recitit-o mai mare, când am descoperit cu stupoare că prietenul meu o are în biblioteca lui. Vă dați seama ce fericire a fost pe capul meu.

3. Amurg de Stephenie MeyerSunt perfect conștientă că Amurg are multe probleme din punct de vedere narativ, personajele au caractere destul de slabe și povestea este plină de clișee. E departe de a fi o carte pe care eu aș considera-o bună. Dar m-a învățat că un roman popular nu înseamnă și că are literatură de calitate, isteria care s-a creat în jurul acestei serii având un impact mare asupra adolescentelor. Evident că am citit-o, eram curioasă. Chiar dacă m-a prins povestea vampirului Edward și a muritoarei Bella, n-am putut să nu râd de felul imatur și pe alocuri stupid în care personajele reacționau în diverse situații. Așa că mi-am dorit să caut cărți din genul Young Adult care să fie scrise mai bine și care să nu prezinte relații abuzive. Cu timpul, am găsit câte o comoară într-un morman de clișee și poate că munca mi-ar fi fost îngreunată dacă nu m-aș fi întâlnit înainte cu Amurg.  

2. Jane Eyre de Charlotte Brontë


Dacă ar fi să-mi aleg o operă clasică preferată, Jane Eyre ar ocupa probabil locul fruntaș. Este una dintre acele cărți pe care le-am descoperit în bibliotecă la bunici atunci când aveam vreo 12 ani și eram în vacanța de vară, în pană de lecturi. Am terminat-o de citit pe nerăsuflate în vreo două zile, chinuindu-mă să descifrez fontul mic din ediția veche de la Biblioteca pentru toți. Din fericire, am putut să mi-o cumpăr într-un format nou și cartonat. Pe care l-am citit iar. Și iar. A fost pentru prima dată când o carte m-a făcut să plâng. Mi-a marcat sufletul și m-a emoționat profund povestea lui Jane, care a avut parte de o copilărie nefericită și de o adolescență chinuită. Deși totul pare că nu ar fi putut avea un final optimist, în ciuda a toate Jane își găsește fericirea mult așteptată. Și da, recunosc, am visat că domnul Rochester îmi oferea un buchet mare de flori și își declara dragostea pentru mine. Nu mă judecați prea aspru, ok?


1. Harry Potter și Piatra Filozofală de J. K. RowlingEvident, pe primul loc se află cartea care m-a făcut să iubesc pentru totdeauna cărțile. Primită cadou de la colegul meu de bancă în clasa I, Harry Potter și Piatra Filozofală a fost primul roman pe care l-am terminat singură cap-coadă, după ce l-am citit în prealabil cu mama mea. Pot spune că, la vremea respectivă, a fost realizarea vieții mele. Fenomenul Harry Potter era la început, doar ce apăruse filmul pe casetă video și l-am primit cadou după ce am terminat cartea, ca să pot să îl urmăresc împreună cu mama. Și de atunci, cum se spune, restul e istorie. Mă declar fană înfocată Harry Potter până când nu o să mai am aer în plămâni. A fost o constantă în copilăria și adolescența mea, un mod inedit de a trăi aventurile personajelor principale maturizându-mă odată cu ele. Rowling e o autoare minunată și un om care a reușit, prin imaginația sa, să schimbe viața a milioane de copii, iar pentru asta îi voi fi mereu recunoscătoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...