joi, 2 noiembrie 2017

Top 5 cărți care sfidează genurile

Știm cu toții despre cărți fantasy, SF, thriller, cărți de dragoste sau horror. Dar se întâmplă uneori să dăm peste cărți care nu sunt așa de ușor de inclus într-un singur gen sau care trec granița dintre ele, ca să fiu mai exactă. Așadar, astăzi vă voi prezenta cinci cărți care, din punctul meu de vedere, sfidează genurile literare.

5. Atlasul norilor de David Mitchell
În Atlasul norilor avem SF, fantasy, ficțiune istorică și distopie. Dacă asta nu v-a intrigat suficient, aflați că sunt șase povești diferite în această carte, care toate se conectează la final. Povestea este narată într-o manieră anacronică, adică nu respectă o cronologie obișnuită. Deși pare un amalgam, romanul reușește cu succes să sfideze genurile literare, creând unul propriu.

4. Magicienii de Lev Grossman
Cartea asta pare a fi un fantasy și atât. Un băiat pe nume Quentin Coldwater merge la o școală să învețe magie. Doar că este mult mai mult decât aât. Punctul central al romanului Magicienii este  reacția personajului principal cu privire la ceea ce se întâmplă, și nu magia în sine. Combinația de fantasy, urban fantasy și young adult intrigă, ca să fiu mai specifică este un fel de Harry Potter pentru adulți, care spune o poveste despre o școală de magie, dar Quentin este de fapt în centrul narațiunii, ca un fel de biografie a acestui personaj. Cel mai bine este să citiți voi înșivă ca să înțelegeți.

3. Furia Roșie de Pierce Brown
Am auzit că Furia Roșie este o distopie numai bună pentru fanii Jocurilor Foamei, presărată cu puțin SF. Dar când am citit-o am realizat că această carte este un fel de Urzeala tronurilor întâlnește Jocurile Foamei în spațiu, cu accente de mitologie romană și nordică. Reușita lui Brown constă în împletirea armonioasă a atâtor lucruri care par diferite, totul fiind povestit într-un ritm alert și captivant. Fantasy, SF, distopie, mitologie, young adult, cartea asta are de toate!

2. Stația Pierzaniei de China Miéville
Cartea asta este greu de descris. Amestecul de fantasy, SF, steampunk și cyberpunk se întâlnesc în Noul Crobuzon, un oraș ciudat, mizerabil și plin de contraste. Elemente ale mitologiei egiptene și rusești se unesc cu tehnologie avansată, intrigă politică și multe altele. Personajele pe care le urmărim fac parte din diferite categorii sociale și rase, iar ceea ce descoperă în Noul Crobuzon le va da viața peste cap.

1. Soția călătorului în timp de Audrey NiffeneggerSoția călătorului în timp este una dintre cărțile mele preferate, pe care mi-e greu s-o încadrez într-un singur gen. Un bărbat poate călători în timp, se căsătorește cu dragostea vieții lui pe care a cunoscut-o în călătoriile sale temporale, iar povestea lor de iubire are loc printre elemente de fantasy, SF și realism magic. Cred că este cartea care mă face să mă simt cel mai bine din această listă, deoarece se centrează pe relația a doi oameni care se iubesc foarte mult. Nu contează societatea, nu contează dacă binele învinge răul, conflictul e unul mult mai mic și mai intim. Recomand.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...