joi, 30 noiembrie 2017

Top 5 autori care mă inspiră

Mi se întâmplă uneori, când citesc o carte, să mă îndrăgostesc iremediabil de stilul în care aceasta e scrisă sau de felul în care e construită cu măiestrie povestea. Și-mi zic atunci în sinea mea: „Ce mi-ar plăcea să scriu ca autorul ăsta!”. Pentru că, de cele mai multe ori, autorii au o carismă și un talent la spus povești (evident!) și toate acestea mă fac să îi admir și mă inspiră să îmi urmez visul de a deveni unul dintre ei într-o bună zi. Topul de mai jos cuprinde autori de la care am citit multe opere pe care le-au publicat, le cunosc amprenta literară destul de bine și sunt de părere că au reușit și vor reuși în continuare să creeze cărți minunate.

5. Carlos Ruiz Zafó


Autorul romanului Umbra vântului din seria Cimitirul cărțior uitate, precum și al altor câteva cărți young adult, Zafón reușește, prin proza lui lirică și elementul de mister prezent în mai toate creațiile sale să captiveze cititorul într-o manieră extraordinară. Iubitor al arhitecturii vechi din Barcelona, al poveștilor de viață deosebite și al cărților uitate într-o bibliotecă umedă și întunecată, acest autor evocă mereu un sentiment de nostalgie pentru vremurile de odinioară, stârnind o paletă largă de emoții de-a lungul cărților sale.

4. Mircea Eliade
Da, citesc și literatură română, deși nu e mereu pe aceeași frecvență cu sufletul meu. Însă Mircea Eliade e un scriitor pe care l-am descoperit în liceu și de care m-am îndrăgostit iremediabil. Ador proza lui fantastică și îmi place la nebunie cum se folosește de elemente stilistice pentru a reda o scenă anume. Începând cu Romanul adolescentului miop, continuând cu Maitreyi și Domnișoara Christina, Eliade este unul dintre cei mai prolifici scriitori din literatura română, un adevărat om al literelor, un cercetător al religiilor și un filosof admirat în toată lumea.

3.  J. K. RowlingAutoarea unui adevărat fenomen mondial, datorită seriei tânărului vrăjitor Harry Potter, Rowling s-a apucat să scrie și cărți de crimă și mister, care îi ies la fel de bine ca literatura pentru copii. Debordând de o imaginație bogată, împletind realul cu fantasticul, J. K. Rowling reflectă asupra societății contemporane fără să dea sfaturi de bună purtare. Personajele sunt punctul ei forte în creația sa literară și ador felul în care reușește să combine acțiunea complexă a romanelor ei cu dezvoltarea personajelor și insuflarea unui sentiment de empatie puternic pentru protagoniști. 

2. Brandon SandersonNu exagerez deloc când spun că Brandon Sanderson, omul-minune al cuvintelor care scrie și câte trei cărți pe an, este autorul meu preferat de literatură fantasy. Din punctul meu de vedere, nimic nu-l întrece la creatul de sisteme magice de la zero, urmărind niște reguli pe care chiar el le-a inventat, fire narative diferite care se îmbină perfect la final, personaje diverse și lumi fantastice ieșite din comun. Sanderson are darul de a mă face să mă simt parte a unei povești de la primele pagini pe care le citesc, mă captivează cu ideile lui originale și felul în care magia funcționează într-un mod aproape logic în cărțile lui. Seria lui de căpătâi, Cosmere, înglobează într-un fel sau altul toate cărțile lui de high-fantasy pe care le-a scris vreodată. Bonus: deși romanele sunt interconectate în cel mai ingenios mod cu putință, ele pot fi citite și ca fiind de sine stătătoare.

1. Neil Gaiman

Se întâmplă uneori să citești opera unui autor și să nu mai fii niciodată la fel. Asta am pățit eu cu Neil Gaiman și cărțile lui, care și-au lăsat amprenta asupra mea și a sufletului meu pentru totdeauna. L-am descoperit fix când aveam cea mai mare nevoie de cuvintele lui, de sentimentul acela că cineva mă înțelege. Am fost o adolescentă introvertită, care și-a îngropat nasul în cărți și care nu avea prea mulți prieteni. Gaiman a vorbit cu mine prin Zei americani, Oceanul de la capătul aleii, Cartea Cimitirului, Coraline și multe altele. I-am citit și biografia când a apărut acum vreo doi ani. M-am uitat de nenumărate ori la discursul lui inspirațional Make Good Art și l-am auzit recitând diverse poezii frumoase și sensibile. Felul lui calm și britanic de a privi viața, creativitatea lui și aprecierea fenomenului de pop culture, dar și recomandările lui excelente de cărți l-au transformat pe Gaiman în autorul pe care îl admir cel mai mult și care mă inspiră întotdeauna.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...