miercuri, 18 octombrie 2017

Top 5 personaje negative

În perioada asta dinainte de Halloween tind să citesc cărți mai înfricoșătoare, să ascult muzică sinistră și să mă uit la filme și seriale bizare, cu puține elemente horror. Știu că noi, ca români, nu avem drept sărbătoare națională Halloween-ul și mai știu că unii consideră stupid să celebrezi ceva atât de comercial, dar mie nu-mi pasă. Mă face fericită toată atmosfera asta mai spooky, după cum zic englezii, așa că am un top pe măsură, referitor la cele mai interesante personaje negative despre care am citit eu până acum. 

5. Profesorul Moriarty
Sursă: https://www.deviantart.com/art/Professor-Moriarty-292311579

Normal că un erou precum Sherlock Holmes avea nevoie de un antagonist pe măsură. Pe lângă faptul că posedă o inteligență ieșită din comun, Moriarty, lider al crimei organizate și un adevărat gentleman, are o putere a deducției asemănătoare cu cea a lui Sherlock și planurile diabolice pe care le ițește îi sunt o reală provocare detectivului. Trebuie să recunosc, îl prefer pe Moriarty din adaptările moderne, în care dă dovadă de persuasiune și ar putea fi descris drept dușmanul numărul unu al lui Sherlock, deși în opera originală nu avea o figură atât de prolifică.

4. Vrăjitoarea Albă
Sursă: https://www.deviantart.com/art/White-Witch-110721066
Extraordinar de frumoasă, cu o putere imensă și o armată întreagă de creaturi fioroase și monștri aflată sub comanda ei, Jadis, care s-a autointitulat Regina Narniei, este o vrăjitoare pe care nu e bine să o superi. Aproape egală în abilități cu Leul Aslan, Vrăjitoarea cea Albă creată de Lewis în Cronicile din Narnia a reușit să aducă o iarnă eternă în regat, dar odată cu apariția fraților Pevensie, domnia maleficei femei riscă să ia sfârșit. Ador că personajul ei este inspirat din povestea lui Hans Christian Andersen, Crăiasa Zăpezii, pe care am citit-o și recitit-o cu mare drag atunci când eram mică.


3. Lordul Legiuitor 
Sursă: https://www.deviantart.com/art/Commission-The-Lord-Ruler-486692117
În primul volum din trilogia Născuți din ceață de Brandon Sanderson avem parte de un personaj negativ specific genului fantasy: Rashek este Lordul Legiuitor al Ultimului Imperiu, care a făcut ucideri în masă, manipulează populația, este extrem de puternic și are mulți dușmani din nobilime, dar și din clasele sociale inferioare, care nu reușesc să-i vină de hac. Aflăm spre finalul cărții originea lui și de ce conduce cu atâta tiranie o țară care tremură de frică la gândul că dacă dorește, Lordul Legiuitor poate distruge orașe întregi cu armata lui de Inchizitori, creațiile lui hidoase și imposibil de ucis.

2. Vampirul Lestat
Sursă: https://www.deviantart.com/art/Lestat-de-Lioncourt-673518278
Anne Rice reușește să facă cititorii să îndrăgească personaje care au un simț al moralității destul de ambiguu, realizează acte de violență asupra celor nevinovați și sunt, într-un cuvânt, răufăcători. Acesta este și cazul vampirului Lestat de Lioncourt, un antierou șarmant, inteligent și chipeș, care atrage în mrejele lui persoane inocente ce vor fi corupte pentru totdeauna, căci nu se teme să transforme în vampiri pe cine i se pune lui pata. Însă, deși are uneori intenții rele, Lestat nu și-a pierdut de tot umanitatea și uneori dă dovadă de empatie și chiar dragoste pentru muritorii de rând. Doar nu degeaba, în lunga lui viață, a fost și un star rock, spre deliciul adolescentelor din toată lumea.

1. Dolores Umbridge
Sursă: https://www.deviantart.com/art/Dolores-Umbridge-136009772
Poate vă gândeați că pe primul loc în acest top se va afla Lordul Voldemort din seria Harry Potter. V-ați înșelat amarnic, căci n-am urât și antipatizat niciodată un personaj literar așa cum am pățit cu Dolores Umbridge, profesorul de Apărare Contra Magiei Negre de la Hogwarts din cartea Harry Potter și Ordinul Phoenix. Din anumite puncte de vedere, are o minte mult mai malefică decât Voldemort și este și un personaj mai manipulant decât acesta, căci reușește prin apariția ei drăgălașă, hainele roz pe care le poartă, vocea de copilă cu care vorbește și numeroasele pisicuțe din biroul ei să inducă în eroare mulți vrăjitori adulți: e doar o doamnă de vârstă mijlocie conservatoare. Dar răutatea ei, ura pe care o poartă față de vrăjitorii care nu sunt de sânge pur, curiozitatea tinerilor și iubirea dintre semeni o determină să fie de fapt o femeie cu un suflet hain, aproape demonic, iar felul în care se bucură de răul care li se întâmplă celor din jurul ei este strigător la cer. Felicitările mele lui Rowling pentru că a reușit să creeze cel mai oribil personaj literar fictiv pe care l-am întâlnit vreodată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...