duminică, 8 octombrie 2017

Serialul de weekend - ”Breaking Bad”


Ce determină o persoană să fie „rea”? Întrebarea aceasta stă la baza multor tratate filosofice, opere de ficțiune și zbucium personal. E ceva fascinant să urmărești o poveste în care un om obișnuit, profesor de chimie la un liceu dintr-un orășel mic, care așteaptă un al doilea copil cu soția lui, descoperă că are cancer inoperabil și devine unul dintre cei mai puternici preparatori și traficanți de droguri din SUA pentru a asigura viitorul financiar al familiei sale. Căci asta e premisa serialului Breaking Bad, unul dintre cele mai bune seriale de televiziune care a fost creat vreodată. 

Încă de la episodul pilot intrăm în viața lui Walter White și vreme de 5 sezoane ne atașăm de acest antierou cu o minte genială, care se apucă de preparat metamfetamină cristalizată cu un fost elev, undeva prin mijlocul deșertului din sudul Statelor Unite, folosind o dubiță veche și echipament furat de la școală. Episoadele sunt captivante și ritmul poveștii este unul alert, scenariul scris cu măiestrie fiind pus în aplicare de actori care își interpretează rolurile cu mult profesionalism. Nu degeaba serialul are în palmares multe premii, printre care 16 Emmy și două Globuri de Aur, iar în ceea ce privește Cartea recordurilor, Breaking Bad a intrat în 2013 în Guiness World Record drept cel mai lăudat serial de critici dintotdeauna.

Am făcut maraton la serialul ăsta cu mama mea acum câțiva ani și ne-a plăcut foarte mult amândurora. Practic, n-are ce să nu-ți placă, totul e realizat de excepție și n-am simțit niciodată că au existat episoade de umplutură, în care nu se întâmplă nimic și acțiunea e lălăită. Cinematografia și editarea sunt la fel de frumoase ca într-un film artistic de la Hollywood, soundtrack-ul episoadelor se potrivește ca o mănușă cu povestea spusă pe ecran și personajele au o dezvoltare armonioasă de-a lungul episoadelor, culminând cu decăderea lui Walt și transformarea lui într-un cap mafiot. Însă ce am admirat la Breaking Bad mai mult decât orice este că a reușit să spună o poveste violentă și tristă, un fel de tragedie greacă (căci ne dăm seama încă de la început că personajul principal nu va scăpa basma curată din toată situația), având un ton de comedie neagră cu accente de western. Este o combinație de genuri foarte interesantă și originală care m-a fascinat.

În concluzie, dacă n-ați făcut-o deja, eu zic să vă apucați de Breaking Bad. Nu este pentru oricine, să nu uităm că serialul prezintă o lume a traficanților de droguri, plină de mafioți, unde violența, moartea și limbajul vulgar sunt la ordinea zilei. Dar avem atâtea de învățat din povestea tragică a lui Walter White, transformarea lui dintr-un protagonist cu care empatizezi într-un antagonist feroce, care te face să te întrebi, după ce mai termini de văzut încă un episod: „oare de ce îmi doresc ca un tip rău să scape cu bine din toată situația ilegală în care s-a vârât singur?”.

Date tehnice:
Titlu original: Breaking Bad
Ţara de origine: Statele Unite ale Americii
Difuzare: 2008 - 2013 pe AMC
Nr. de sezoane: 5
Nr. de episoade: 62
Durată episod: 43 - 58 de minute

Trailer:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...