sâmbătă, 28 octombrie 2017

Serialul de weekend - ”Avatar: The Last Airbender”


Am tot amânat să scriu despre unul dintre serialele mele animate preferate, Avatar: The Last Airbender, care reușește să ducă arta de a spune o poveste într-un mod vizual la un alt nivel. Cu atât mai mult cu cât și personajele principale și antagoniștii sunt caracterizați excelent, animația este de excepție, iar soundtrack-ul completează acest tablou frumos.

Inspirat din cultura asiatică, Avatar poate fi numit un anime occidental care urmărește povestea unui băiat pe nume Aang, ajutat de prietenii lui să învețe să stăpânească toate cele 4 elemente - apă, aer, foc și pământ -  în calitate de Avatar. El este nevoit să se lupte cu Lordul Focului Ozai și să oprească dominația Națiunii Focului. Originalitatea producției constă tocmai în modul în care sunt împletite diverse stiluri de arte marțiale chinezești cu controlul elementelor, serialul având din abundență învățături asiatice, de la chakrele corpului uman la blocajul chi-ului și reîncarnare. Călătoria inițiatică a lui Aang, unicul supraviețuitor dintre Nomazii Aerului și persoana capabilă să controleze toate elementele, este presărată de prietenii strânse, perseverență și capacitatea de a o lua de la capăt, în ciuda tuturor greutăților. 

Dinamica dintre prietenii lui Aang este elementul cheie în Avatar, frații Katara și Sokka din Tribul Apei fiind cei care îi găsesc și îi trezesc din starea vegetativă în care se aflau pe Aang și pe Appa, animalul său de companie, un bizon ce poate să zboare. Astfel povestea se pune în mișcare, grupul lor mărindu-se cu venirea lui Toph, o fată oarbă foarte talentată în mânuirea pământului, ce provine dintr-o familie înstărită din Regatul Pământului.  Cei patru sunt urmăriți în permanență de fiul exilat al lui Ozai, prințul Zuko, și unchiul său, Iroh. De-a lungul celor trei sezoane observăm maturizarea eroilor noștri, alegerile pe care sunt nevoiți să le ia afectându-le viața pentru totdeauna. Lumea creată este una complexă, care merită descoperită de-a lungul episoadelor, tocmai de aceea am încercat să fac rezumatul serialului în cât mai puține cuvinte.

L-am adorat pe Aang, naivitatea și sinceritatea lui debordantă contrastând așa de mult cu egocentrismul lui Ozai, personajul negativ. Aventurile prin care trece alături de prietenii săi, iubirea lui pentru natură și tot ceea ce este frumos, durerea pe care o resimte la vederea războiului în care se află lumea, toate acestea îl transformă pe Aang într-un personaj cu care poți să empatizezi și să-l îndrăgești repede, deoarece îi înțelegi motivațiile, dorințele și tristețile, ajungi să vrei să-l vezi reușind în lupta lui împotriva Lordului Focului, nu doar pentru că e personajul principal, ci pentru că tirania acestuia trebuie să înceteze.

După ce termini de văzut un serial precum Avatar este imposibil să nu te simți motivat să devii o versiune mai bună a ta și să vrei să-ți urmezi visurile până-n pânzele albe. Îl recomand tuturor, indiferent de vârstă, chiar dacă vă plac desenele animate sau nu. Învățămintele cu care rămâi după ce se încheie povestea lui Aang, precum și optimismul pe care îl resimți când forțele întunecate nu reușesc să cucerească o lume inspirată atât de mult din a noastră, te fac să nu-ți pierzi speranța în bunătate și compasiune, căci acestea sunt necesare pentru ca noi să trăim într-o lume mai bună.

Date tehnice:
Titlu original: Avatar: The Last Airbender
Ţara de origine: SUA
Difuzare: 2005 - 2008 pe Nickelodeon
Nr. de episoade: 61
Durată episod: 23 de minute

Trailer:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...