luni, 16 octombrie 2017

Recenzie ”Crima din Orient Express” de Agatha Christie


Până acum n-am citit nicio carte de Agatha Christie. Am auzit de romanele ei, am mai văzut câteva episoade din serialul cu Hercule Poirot interpretat de David Suchet, dar nu am luat efectiv să lecturez o carte semnată de Christie. Totul până la Crima din Orient Express, pe care nu mi-e rușine să recunosc că am citit-o fiind influențată de noua ecranizare care va apărea în noiembrie și în care joacă actori de renume pe care îi plac foarte mult.

Subiectul este unul relativ simplu: celebrul detectiv Hercule Poirot ajunge, printr-o sumedenie de întâmplări care n-au ținut de el, să investigheze o crimă suspectă realizată în trenul Orient Express, unde era și el pasager. Cunoaștem și celelalte persoane care călătoreau alături de el în tren, un grup pestriț de oameni de toate naționalitățile și din orice clasă socială. Puterea deducției lui Poirot, inteligența sa și felul în care cunoaște psihologia umană îl determină pe acesta să rezolve cazul într-un mod inedit și demn de toată lauda, capitolul final fiind cel al dezvăluirilor. Stilul de scriere și rapiditatea cu care se desfășoară acțiunea m-au făcut să termin cartea foarte repede și să vreau să mai citesc și alte romane din opera Agathei Christie. Evident că și personajul lui Poirot m-a captivat și l-am îndrăgit de la primele replici, mintea genială de care dă dovadă, excentricitatea mustății lui mari și tabieturile sale determinându-mă să vreau să-l mai întâlnesc și în alte aventuri detectiviste.

Crima din Orient Express a fost publicată original în 1934 și am rămas suprinsă de actualitatea ei și de măiestria cu care Agatha Christie a pus în pagini o crimă ce părea imposibil de rezolvat, dar cumva toate bucățile lipsă alcătuiau un întreg perfect la final, în momentul în care detectivul ne expune faptele cronologic. Singurul reproș pe care îl am referitor la carte este că a fost mult prea scurtă și n-am apucat să mă atașez de niciun alt personaj în afara lui Hercule Poirot. Mi-ar fi plăcut să avem o incursiune mai lungă în viețile pasagerilor trenului și să empatizăm mai mult cu aceștia. În orice caz, recomand romanul cu cea mai mare căldură tuturor, este numai bun pentru o seară de toamnă, în apropierea Halloween-ului, în care stai înfofolit într-o pătură călduroasă, și ai chef să citești o carte plină de mister în timp ce servești niște ceai cu biscuiți, iar afară bate vântul și plouă.

Citat: 
Imposibilul nu poate să se fi întâmplat, ca atare imposibilul trebuie să fie posibil, în ciuda aparențelor.

Date tehnice:
Titlu original: Murder on the Orient Express
Autor: Agatha Christie
Editura românească: Litera
Nr. pagini: 288
Apariţie: 2014
Notă: **** (din 5)

2 comentarii:

 1. Am citit cam tot ce-a scris Agatha Christie si mi-a placut!Am o colectie marisoara si le imprumut oricui cu placere!
  Alte carti politiste nu mai citesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vă cred, această autoare are darul de a scrie frumos și captivant. Abia aștept să continui să citesc aventurile lui Poirot :D

   Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...