joi, 28 septembrie 2017

Top 5 cărți interzise

Săptămâna cărților interzise este un eveniment anual care sărbătorește libertatea de a citi. De obicei are loc în timpul ultimei săptămâni din luna septembrie (24-30 septembrie 2017, în cazul de față) și evidențiază valoarea accesului liber și neîngrădit la informație. Acest eveniment are rolul de a strânge întreaga comunitate cărturească - bibliotecari, librari, editori, jurnaliști, profesori și cititori - pentru a susține libertatea de a căuta și de a exprima idei, chiar dacă ar fi considerate de unii drept neortodoxe sau nepopulare. Așadar, astăzi voi prezenta un top 5 cărți interzise care mi-au plăcut mult de tot.

5. Codul lui Da Vinci de Dan BrownCartea lui Brown a stârnit multe controverse la vremea ei, a iscat teorii conspiraționiste care au culminat cu interzicerea cărții în Liban în 2004, după ce liderii Bisericii Catolice au găsit-o plină de ofense la adresa creștinătății. La urma urmei, este o operă de ficțiune și din câte știu autorul nu a insinuat niciodată că ce a scris în cartea sa este adevărul suprem, dar evident că tot a reușit să supere Biserica.

4. Jurnalul unui adolescent timid de Stephen ChboskiCând am citit Jurnalul unui adolescent timid nu cred că m-am gândit vreodată că acest roman despre adolescență, prietenie și căutarea propriei identități ar avea motive să fie interzis undeva. Dar aparent m-am înșelat, căci a fost exclus din programa școlară în mai multe state din SUA pe motivul că glorifică abuzul de alcool, substanțe ilegale și comportament sexual lipsit de prejudecăți.

3. Abatorul cinci de Kurt VonnegutIată că una dintre cărțile care judecă aspru războiul și ceea ce face din oameni a ajuns să fie interzisă de câteva ori, în mod special în SUA, din cauză că este imorală, vulgară și anti-creștină. Ba chiar oamenii au dus totul la extrem și în anii '70 au ars câteva zeci de exemplare ale Abatorului cinci.

2. Persepolis de Marjane SatrapiRomanul grafic al iraniencei Marjane Satrapi a fost lăudat de critici pentru evocarea sinceră a Revoluției Iraniene și arta frumoasă ce-i umple paginile. Era de așteptat să fie controversat în Orientul Mijlociu, dar și-a primit interzicerea oficială și în bibliotecile școlare din SUA în 2013, când mai multe școli au exclus-o din anumite cursuri pe motiv că are descrieri explicite ale torturii de război.

1. O mie nouă sute optzeci și patru de George Orwell


Renumita distopie a lui Orwell și una dintre cărțile mele preferate are o istorie interesantă. Mai întâi, a fost interzită în Uniunea Sovietică în 1950 când Stalin a înțeles că întreaga carte este o satiră a dictaturii sale. Apoi a riscat să fie interzisă în anii '60 în SUA și Marea Britanie, în timpul Crizei Rachetelor din Cuba. Abia după căderea URSS-ului, în 1990, cartea a fost făcută iar legală în Rusia și a fost tipărită pentru cititori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...