miercuri, 13 septembrie 2017

Top 5 biblioteci ficționale

Săptămâna aceasta m-am decis să explorez puțin cele mai interesante biblioteci despre care am citit în cărți. Mi-a fost foarte greu să aleg doar 5, deoarece am o slăbiciune pentru biblioteci reale sau imaginare, pline de cărți care mai de care mai diferite și chiar magice. Mereu remarc câte o frumusețe de bibliotecă în orice citesc și le-aș pune pe toate pe această listă, dar m-am rezumat la preferatele mele:

5. Biblioteca primarului din Hoțul de cărți de Markus Zusak


Sursă: http://68.media.tumblr.com/c93eada93b67407eec5f6449ea454ce6/tumblr_n5mmlaBmSL1twsipbo1_1280.png

Am citit Hoțul de cărți acum câțiva ani și a devenit rapid unul dintre romanele mele favorite. Acțiunea se petrece în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în Germania nazistă, iar Liesel, personajul principal, începe să împrumute cărți din biblioteca soției primarului orășelului în care locuiește. În atmosfera sumbră a cărții, biblioteca aceea plină de cărți cu coperte frumoase aduce atât de multă culoare și pare o poartă spre o altă lume, plină de magie și lumi fantastice. Comparativ cu alte biblioteci mult mai mari, care ocupă o clădire întreagă, nu este decât o cameră plină de la podea până în tavan de cărți, dar nu poți să nu vezi prin ochii lui Liesel minunatele volume legate în piele și cu ilustrații, care i-au înseninat zilele.

4. Biblioteca Citadelei din seria Un cântec de Gheață și Foc de G. R. R. Martin


Sursă: http://www.eltipodelabrocha.com/2016/07/juego-de-tronos-vientos-de-invierno.html
Citadela din seria lui Martin a fost fondată pentru a promova și a crește nivel de educație și știință în Westeros. Samuel Tarly a fost trimis de Jon Snow acolo pentru a putea studia ca să devină un Maester. În cărți nu am avut ocazia să citim despre ea, dar serialul de la HBO ne-a prezentat biblioteca orașului, care îți taie respirația prin imensitatea ei. Se zice că sunt atât de multe cărți acolo, încât este imposibil ca un om să le citească într-o viață. 

3. Biblioteca Palanaeum din seria Arhiva Luminii de Furtună de Brandon Sanderson


Sursă: http://stormlightarchive.wikia.com/wiki/Shallan_Davar
Una dintre cele mai impresionante biblioteci pe care le-am întâlnit în cărți este Palaneumul, cea mai mare bibliotecă existentă în Roshar, care are o colecție de aproximativ 700.000 de cărți, manuscrise și pergamente. Este localizată subteran, în adâncurile cetății Khabranth, iar accesul se face pe baza unei taxe. Shallan, instruită de Jasnah, petrece foarte mult timp pe culoarele luminate de torțe ale bibliotecii, căutând diverse informații care îi sunt necesare pentru formarea ei. Pentru  vă face o idee de enormitatea acestei biblioteci, Sanderson a spus că s-a gândit la Biblioteca din Alexandria atunci când și-a imaginat Palaneumul. 

2. Biblioteca Universității Nevăzute din seria Lumea Disc de Terry Pratchett


Sursă: https://i.pinimg.com/564x/06/7a/58/067a5896510c4b0bf40435e558745041.jpg
Pe primele locuri ale acestui top am decs să pun biblioteci cu adevărat magice. Iată că biblioteca de la școala de vrăjitorie din Lumea Disc a lui Pratchett este una dintre cele mai fantastice clădiri din incinta Universității Nevăzute. Laolaltă cu nenumăratele rafturi pline cu volume despre magie și având un urangutan drept bibliotecar, este  conectată cu toate celelalte biblioteci din lume prin Spațiul-L. Cu alte cuvinte, cititorii pot intra într-o bibliotecă dintr-un oraș și ieși printr-o bibliotecă dintr-o altă locație. Tocmai de aceea este necesar să fii precaut dacă vrei să cauți o carte în biblioteca aceasta faimoasă, căci riști să te rătăcești de tot.

1. Biblioteca de la Hogwarts din seria Harry Potter de J. K. Rowling


Sursă: https://ro.pinterest.com/constructacon36/fantasy-art/?lp=true
Biblioteca de la Hogwarts este visul meu și mi-aș dori să pot rătăci pe coridoarele sale ore întregi. Aflată la primul etaj al Castelului Hogwarts sub supravegherea ageră a severei Irma Pince, biblioteca este casa a zeci de mii de cărți despre orice: magie, animale fantastice, sporturi vrăjitorești și legi promulgate de Ministerul Magiei de-a lungul timpului. Atâta timp cât se păstrează liniștea și nu se intră cu mâncare, se poate citi sau împrumute orice volum, mai puțin din Zona Interzisă (doar dacă nu există acordul scris al unui profesor). Dispunând de propriul sistem de securitate magică, biblioteca însăși se asigură că nicio carte nu este deteriorată și toate volumele sunt returnate la timp de către elevi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...