miercuri, 9 august 2017

Top 5 personaje feminine din cărți

Când luăm contact cu o poveste, este inevitabil să nu ne atașăm de un personaj mai mult decât de altul. Uneori este vorba despre personajul principal, alteori de antagonist, însă de cele mai multe ori este vorba de personajul care are trăsături pe placul nostru, permițându-ne să ne punem în pielea lui pe parcursul desfășurării poveștii și să trăim toate întâmplările prin prisma sa. 

M-am gândit să încep o serie de articole de opinie de genul „Top 5 personaje”, iar astăzi voi discuta despre top 5 personaje feminine care sunt protagoniste și mi-au plăcut dintr-un motiv sau altul.


5. Jane Eyre

Sursă: https://seejbdraw.wordpress.com/tag/published-illustration/
Începem topul cu personajul meu preferat din literatura clasică: Jane Eyre este protagonista romanului cu același nume scris de Charlotte Brontë. Am citit prima dată cartea pe la 14 ani și mi-a plăcut la nebunie de personalitatea eroinei, de felul ei individualist care era cu mult înaintea epocii în care s-a născut, și anume în jurul anului 1800. Orfană din fragedă copilărie, și-a dus viața chinuită plecând de la familia unchiului din partea mamei la Institutul Lowood, o școală pentru fete orfane, unde a trăit în condiții mizere. Asta până când a fost angajată pe postul de guvernantă la Thronfield Hall, unde se îndrăgostește de stăpânul conacului, Edward Rochester. Având principii morale ferm stabilite, Jane este pasionată de cărți, inteligentă și apreciază libertatea, independența și respectul pentru ceilalți. Am admirat felul în care și-a acceptat sensibilitatea și blândețea, acestea fiind de fapt atribuțiile care o făceau cu adevărat o femeie puternică.

4. Daenerys Targaryen

Sursă: http://irenhorrors.deviantart.com/art/Mother-of-Dragons-448958476
Încă sunt supărată pe George R. R. Martin că n-a publicat următorul volum din seria Cântec de Gheață și Foc. Dar asta nu mă oprește să-i laud opera și personajele sale, în special pe Danenerys Targaryen, Născută din Furtună, prințesa exilată a Casei Targaryen, care a fost vândută de fratele ei și măritată cu Khal Drogo, conducătorul unui grup nomad de războinici călăreți Dothraki. Nu o să stau să povestesc istoria vieții ei, în primul rând pentru că aici vorbim de un personaj principal al unei serii extrem de populare aflată în continuă desfășurare la momentul în care scriu aceste rânduri, iar în al doilea rând pentru că nici nu știu care îi va fi soarta hărăzită de mintea genială a lui Martin. Îmi place mult de personajul ei nu doar din pricină că e Mama Dragonilor (da, are 3 dragoni adevărați care ascultă de ea!), ci și datorită evoluției sale de la o fată timidă, care era călcată în picioare de toată lumea, la o adevărată regină, încrezătoare în forțele ei și căreia nu-i este teamă să își asume decizii riscante. 

3. Katniss Everdeen


Sursă: http://www.deviantart.com/art/Katniss-293668909
Eram în liceu, în vacanța de iarnă prin clasa a IX-a. Am primit cadou de Crăciun trilogia Jocurile Foamei de Suzanne Collins, pe care sunt mândră să recunosc că am dat-o gata în 3 zile. M-am atașat foarte mult de personajul lui Katniss, o tipă dibace, dură precum oțelul, care vânează și trage cu arcul pentru a-și hrăni familia. Cu adevărat opusul meu, deci cu atât mai mult mi-a plăcut de ea. Katniss locuiește în Districtul 12 într-o Americă post-apocaliptică numită Panem, care organizează anual Jocurile Foamei, un concurs televizat unde adolescenți reprezentanți ai tuturor districtelor se bat până la moarte. La acest concurs ia parte și ea, oferindu-se ca tribut în locul surorii sale. De-a lungul romanelor, Katniss devine simbolul rebeliunii împotriva conducătorilor țării, având o tărie fizică și mintală de invidiat. În ciuda trecutului său dificil și a imperfecțiunilor personalității ei, Katniss reușește să salveze o întreagă națiune de la autoistrugere și învață să înțeleagă și să ofere altruist unul dintre cele mai fundamentale sentimente umane: dragostea.

2. Vin Venture


Sursă: http://arthubmagazine.com/illustration/miranda-meeks.html
Când mă gândesc la cărți high fantasy, printre primele care îmi vin în minte se află seria Născuți din Ceață a lui Brandon Sanderson. Iar de acolo se remarcă singurul personaj feminin care m-a făcut să-mi dau ochii peste cap de frustrare, dar pe care nu mă pot abține să nu o îndrăgesc: Vin Venture. Luată sub aripa lui Kelsier, un puternic Născut din Ceață, aceasta este îndrumată să devină o puternică unealtă împotriva Lordului Legiuitor. Crescută alături de fratele ei într-o bandă de hoți, firea ei pragmatică și instinctul puternic de supraviețuire o ajută mult în evenimentele care au loc în trilogie. Am menționat mai sus că personajul ei a fost puțin enervant la început, în mare parte pentru că se comporta imatur în situații care cereau puțin autocontrol din partea ei. Vin nu e perfectă și nu se încadrează în tipologia de femeie frumoasă și cochetă, dar tocmai aerul ei de băiețandru și încăpățânarea sa sunt ceea ce o fac să se remarce printre alte protagoniste feminine ale genului. De asemenea, mai am de făcut o remarcă: fata asta știe să se bată, nu glumă!


1. Hermione Granger


Sursă: https://ro.pinterest.com/pin/397161260866097734/
Sper că nu surprinde pe nimeni că pe locul 1 este Hermione din seria Harry Potter de J. K. Rowling. Are atâtea în comun cu mine, șoricelul de bibliotecă perfecționist, încât stau și mă gândesc dacă nu cumva sunt eu cea desprinsă din paginile cărții. Născută din părinți Încuiați, Hermione, fetița cu părul creț vâlvoi și iubitoare de cărți devine pe parcursul celor 7 volume din serie o tânără vrăjitoare puternică și încrezătoare în sine, cu o cunoaștere enciclopedică a lumii magice. Inteligentă, perspicace și mereu cu un as în mânecă, și-a scos prietenii din încurcătură de nenumărate ori, fiind devotată lui Harry și lui Ron până în măduva oaselor. Frica ei de a eșua în vreo sarcină pe care o are de îndeplinit o determină să fie perfecționistă până la exasperare uneori, dar sufletul ei bun și cald, sensibilitatea de care dă dovadă, dar și faptul că mereu apelează la cărți când este în vreun impas au făcut din Hermione Granger personajul feminin preferat cu care mă voi identifica întotdeauna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...