miercuri, 30 august 2017

Top 5 mentori din cărți

În topul de astăzi voi prezenta 5 mentori care mi-au plăcut. Mi-a fost relativ greu să găsesc mentori feminini, aparent autorii apelează la genul masculin pentru o porție de înțelepciune. Am o fascinație legată de personajele care îndeplinesc un rol de consultant/ sfetnic pentru protagoniștii din cărți, deoarece sunt întotdeauna înzestrați cu multe cunoștințe, intrigi și idei ingenioase, lupta lor ducându-se cu mintea, nu cu sabia.

5. Leul Aslan

Sursă: https://www.deviantart.com/art/Aslan-407755162
Seria de 7 cărți Cronicile din Narnia este deja un clasic în literatura pentru copii. Fie ați văzut filmele, fie ați citit cărțile, deci este probabil că măcar ați auzit în treacăt de Aslan, leul vorbitor, Regele Bestiilor din Narnia. Fiind un animal magic plin de compasiune, blând și un pic misterios, Leul Aslan este gardianul și protectorul Narniei. Acesta se împrietenește cu copiii care vin să viziteze tărâmul magic pe care el îl protejează, îi învață tainele sale și îi ajută să devină adulți cu însușiri de admirat. Autorul seriei, C. S. Lewis, l-a descris pe Aslan ca o versiune alternativă a lui Iisus Hristos, dacă acesta ar fi apărut într-o lume fantastică. Într-adevăr, poate Aslan este Mesia Narniei, dar din punctul meu de vedere e cel mai pașnic  și inteligent leu vorbitor pe care l-am întâlnit în cărți. 

4. Doamna Jessica

Sursă: https://www.deviantart.com/art/Lady-Jessica-309110886
Dune duce lipă de personaje feminine diverse (la fel ca și topul ăsta, de altfel), dar Doamna Jessica, mama lui Paul Muad'Dib, este un personaj-mentor ce se află mereu în dreapta fiului ei, care are un rol important în evenimentele din carte. Făcând parte din ordinul Bene Gesserit, Jessica are un control extraordinar asupra corpului ei, putând totodată să influențeze și pe ceilalți cu vocea sa și cu anumite gesturi. Inteligentă și mereu cu un pas înaintea adversarului, Doamna Jessica își instruește fiul în tainele secrete ale Bene Gesserit, cu intenția ca într-o zi acesta să-și poată purta singur de grijă. Deși este o persoană rece și pragmatică, relația ei cu Lodrul Leto Atreides demonstrează că este capabilă de multă compasiune și dragoste pentru oamenii importanți din viața ei.

3. Galdalf

Sursă: https://www.deviantart.com/art/Gandalf-the-Grey-193206766
Vreau să se știe asta de la început: Gandalf este personajul meu preferat din trilogia Stăpânul Inelelor. M-a captivat încă de la primele replici pe care le-a spus și l-am admirat de-a lungul aventurilor pe care le-a îndurat Frăția Inelului până în Mordor. Gandalf, numit și Mithrandir de elfi, este un vrăjitor trimis pe Pământul de Mijloc pentru a combate lupta împotriva răului, întruchipat de Sauron. Înțelept și curios, Gandalf nu a stat niciodată într-un singur loc și a călătorit de-a lungul și de-a latul Pământului de Mijloc, învățând mereu din contactul cu popoarele pe care le-a întâlnit. Puterea sa magică se baza, printre altele, și pe Inelul dăruit de elfi, Narya zis și Inelul de Foc. Optimist și mereu binedispus, Gandalf este tipologia clasică de mentor pentru cei curajoși și aflați la nevoie. Tot ceea ce el a făcut pe Pământul de Mijloc a fost pentru binele suprem și a rezistat tentației de a obține și mai multă putere decât trebuia de la Inelul Suprem, iar asta este o trăsătură de caracter demnă de toată admirația mea.

2. Kelsier

Sursă: https://ro.pinterest.com/janusamator/shinobu-tanno-artwork/?lp=true
Iată că un fel de antierou se află în topul meu de mentori din cărți. Kelsier, Supraviețuitorul Puțurilor din Hathsin, un Născut-din-Ceață puternic și carismatic, este mentorul protagonistei Vin și șeful grupului care decide să-l dea jos pe conducătorul Ultimului Imperiu. Plin de resurse, Kelsier pune la cale acest plan bazându-se și pe noroc. Optimismul său este una dintre caracteristicile de bază ale acestui personaj, râzând de multe ori în fața pericolului. Deși nu este perfect, având multe trăsături negative de care e conștient, precum impulsivitatea, violența și preconcepțiile legate de anumiți oameni, Kelsier face multe greșeli de-a lungul cărții, dar încearcă mereu să-și calce pe mândrie și să devină cineva mai bun pentru echipa lui și pentru amintirea soției sale, pe care a iubit-o necondiționat.


1. Albus Dumbledore

Sursă: https://www.deviantart.com/art/Albus-Dumbledore-148745824
Dumbledore mi se pare că este acel profesor pe care ni-l dorim cu toții: glumeț, blând, înțelept și care îți oferă șerbet de lămâie de fiecare dată când treci prin biroul lui. Fiind printre cei mai puternici vrăjitori din lume, Albus Dumbledore nu a lăsat asta să fie unica lui trăsătură caracteristică, luând mai degrabă partea celor mai puțin norocoși pentru a-i proteja. Își iubea elevii pe care îi avea sub grija lui la școala Hogwarts și încerca să-i învețe că mai multe câștigi în viață dacă ai compasiune, decât dacă ești ignorant. Pe cât de multe calități are, Dumbledore a avut momente când a dat dovadă și de trăsături mai puțin pozitive, dar întotdeauna și-a asumat greșelile și s-a căit de ele. Cel mai mare sprijin pe care l-a dat împotriva Lordului Voldemort a fost formarea lui Harry Potter ca un vrăjitor ce avea cea mai puternică armă disponibilă cuiva: puterea de a iubi necondiționat oamenii. 

Un comentariu:

  1. Am citit o parte din cartile amintite,de fapt cu personajele amintite si le-am privit un pic altfel....poate ca la varsta mea inteleg altfel...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...