joi, 11 iunie 2015

Recenzie ”The Bone Season” de Samantha ShannonÎncep prin a spune că povestea acestui roman mi s-a părut foarte originală și extrem de captivantă. Și chiar dacă am adorat modul în care autoarea a țesut narațiunea, există anumite aspecte pentru care ar trebui să fiți pregătiți. Sunt introduși în anexe mulți termeni noi și explicații referitoare la cum funcționează magia în această societate futuristă, iar lectura este puțin îngreunată, astfel primele 100 de pagini pot fi chiar copleșitoare până te obișnuiești cu lumea creată de Shannon.


Într-un viitor nu foarte îndepărtat, mai exact în anul 2056, a fost o epidemie de clarviziune în întreaga lume. Cum probabil ați putut remarca din modul negativ în care am folosit termenul „epidemie”, oamenii care au fost înzestrați cu acest dar nu sunt acceptați de restul lumii. Sunt temuți și tratați precum niște paria și criminali, astfel că aproape într-un mod ironic ei încep să aibă un comportament infracțional și să facă parte din diferite sindicate. Structura socială, atât în Scion Londra, cât și în Sheol 1, este extrem de bine gândită, fiind creată o națiune structurată în mod plauzibil, bazată pe frică și neîncredere, exact așa cum se întâmplă în aproape orice distopie. Autoarea reușește să scrie cu eleganță, fiecare cuvânt și frază fiind alese cu grijă pentru a completa frumusețea narațiunii care e aproape fluidă. Sincer, nu mi-a venit să cred când am aflat că acesta este romanul ei de debut. Nivelul de maturitate al prozei ei nu poate fi egalat decât cu dificultate de mulți autori contemporani. Chiar dacă The Bone Season are o acțiune ce se petrece în viitor, atmosfera indusă de cuvintele lui Shannon are acea gingășie și finețe asociată cu autorii vechi, clasici.

Eroina romanului, Paige, este absolut încântătoare. Este dură precum oțelul, charismatică, inteligentă și cu o fire cameleonică ce îi permite să se adapteze în orice situație. Grupul din care face parte este unul destul de faimos, în mare parte datorită extravagantului lider Jax, dar și deoarece conține cei mai buni tipi de clarvăzători. Paige însăși este una dintre acei clarvăzători extrem de rari - o Călătoare onirică ce pătrunde în visele celorlalți; astfel ea ajunge să fie capturată și se trezește în mijlocul unei aventuri surprinzătoare.


Warden a fost un personaj asupra căruia a planat un aer de suspiciune mare parte din poveste. La început, Paige și Warden sunt dușmani declarați: el este Rafaitul maestru, ea este sclava lui. Evident, este furioasă și îl urăște cu desăvârșire, nu există niciun dubiu în această privință, deși el se străduiește să o protejeze pe Paige de logodnica lui Nashira Sargas, suverana de sânge. Încetul cu încetul, într-un mod foarte real, relația lor începe să se schimbe de la ură fățișă spre ceva sinonim cu respect, urmat de afecțiune și în final atracție. Cei doi suferă de sindromul „doi pași înainte, unul înapoi”, fiecare fărâmă de încredere fiind recâștigată iar și iar, dar pierderea ei se realizează într-o răsuflare. Autoarea face o treabă extraordinară evitând să folosească stereotipuri, relația romantică dintre Rafait și Călătoarea onirică crescând de la un capitol la altul, într-un ritm normal și veridic, bazându-se pe o fundație formată din încredere, respect și prietenie. Chimia și tensiunea electrică dintre protagoniști, deși subtilă, te ține lipit de paginile cărții și condimentează frumos legătura lor.

Consider că e oarecum nedrept să pui presiunea comparării cu J. K. Rowling pe umerii lui Shannon, dar cred că aceasta din urmă are potențial și probabil va reuși în lumea editorială. Eu cel puțin o voi urmări cu interes și o să îi lecturez nerăbdătoare seria. The Bone Season este genul de carte care reușește să-ți rămână în minte multă vreme după ce ai terminat-o de citit. Este o poveste originală, cu personaje puternice și caracterizate complex, cu acțiunea ce se desfășoară într-o lume plină de magie. Pregătiți-vă pentru trei lucruri neașteptate conținute de acest roman: muzica lui Frank Sinatra, acrobații în stilul celor de la Cirque du Soleil și băutul de sânge.

Citat: 
Oricât de mult mi l-aș fi dorit câteodată, „normalul” nu exista. Nici nu existase vreodată. „Normal” și „natural” erau cele mai mari minciuni create vreodată de noi. De noi, oamenii, cu mințile noastre mărunte. Și poate că starea de normalitate nici nu mi s-ar fi potrivit.

Date tehnice:
Titlu original: The Bone Season
Autor: Samantha Shannon
Editura românească: Curtea Veche
TraducereTeodora Văcariu
Nr. pagini: 448
Apariţie: 2013
Notă: **** (din 5)

Melodie: Bleachers - I Wanna Get Better


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...