duminică, 24 august 2014

Recenzie ”Un tramvai numit Dorință” (1951)


Îmi place mult de Marlon Brando. Am văzut destule filme cu el, începând cu On the Waterfront și terminând cu The Godfather. Este un actor fenomenal, iar acest fapt mi s-a confirmat încă o dată cu rolul lui Stanley Kowalski din Un tramvai numit Dorință (pentru care, culmea, nu a primit Oscar!). Filmul de față merită vizionat măcar o dată în viață, căci este un clasic, cu performanțe actoricești remarcabile și un scenariu foarte bine scris, ce spune cu franchețe o poveste curajoasă despre tensiune sexuală și abuz într-o epocă în care cenzura hollywoodiană era la putere.

Un tramvai cu nume ciudat - Dorință - o duce pe Blanche DuBois (Vivien Leigh) în orașul New Orleans postbelic, într-o casă înghesuită unde locuiesc sora ei, Stella (Kim Hunter), și soțul bețiv și abuziv al acesteia, Stanley Kowalski (Marlon Brando). Blanche și-a luat concediu forțat de la școala unde preda în orașul natal, Auriol, și este clar tulburată, depresivă și răvășită când ajunge la Stella.

Între canicula din oraș, tensiunea sexuală dintre ea (o cochetă de modă veche) și Stanley (care emană, animalic, sex prin toți porii) și apartamentul minuscul dintr-o clădire unde toți vecinii știu și aud totul, femeia e bântuită de iluzii de grandoare și fosta ei căsnicie terminată violent. Blanche îmbătrânește și e conștientă de asta, așa că se refugiază în alcool și flirturi dese, până îl cucerește pe Mitch (Karl Malden), amicul cumnatului ei.

Un tramvai numit Dorință este o adaptare riscantă a piesei de teatru a lui Tennessee Williams, laureată cu Premiul Pulitzer, pelicula fiind filmată în întregime în studio. Actorii din piesele newyorkeze și londoneze și-au reluat rolurile, primind și Oscaruri pentru asta. Leigh este magistrală, are un Oscar și un BAFTA pentru rol și, în mod tragic, a ajuns spre finalul vieții, când a devenit depresivă, să se creadă Blanche DuBois. Performanța lui Brando este considerată incendiară și unul dintre primele exemple de imersiune completă a actorului într-un rol. De asemenea, replica strigată din toți rărunchii de acesta (Stella! Hei, Stella!) este una dintre cele mai cunoscute din istoria cinematografiei mondiale.

Date tehnice:
Titlu original: A Streetcar Named Desire
Ţara de origine: SUA 
Regia: Elia Kazan
Durată: 122 minute
Apariție: 1951

Trailer: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...