miercuri, 13 noiembrie 2013

Butonul de umanitate
Un concept foarte interesant şi original pe care l-am întâlnit în serialul The Vampire Diaries (plăcerea mea vinovată în materie de seriale TV) este posibilitatea vampirilor de a-şi opri umanitatea, adică să poată să îşi reprime orice sentiment uman. Astfel, ei renunţă şi la ultima fărâmă de iubire şi compasiune pe care o mai au în suflet prin comutarea acestui buton, iar reaşezarea lui în poziţia iniţială este o sarcină extrem de dificilă şi, uneori, imposibil de realizat. Viaţa lor se va afla mereu sub imperiul raţiunii şi al cinismului.

Oare dacă oamenii ar putea să îşi oprească umanitatea, ar face acest lucru? Viaţa este un echilibru fragil şi efemer, iar dacă am fi puşi în faţa unei astfel de alegeri sunt convinsă că mulţi ar fi tentaţi să apese pe buton. Nu ar mai exista dezamăgiri în dragoste, perioade de depresie cruntă, invidie şi ură. Dar nici pasiunile nebuneşti, prietenia atât de mângâietoare şi momentele de beatitudine şi prea-plin care fac viaţa să devină mai frumoasă. 
Ca viitor jurnalist, am învăţat că este o cerinţă a meseriei să poţi să îţi controlezi sentimentele în situaţiile cu care te confrunţi. Chipul unui adevărat profesionist nu trebuie să trădeze nici cea mai mică urmă de emoţie, nici măcar un muşchi să nu zvâcnească atunci când se află la faţa locului unui accident, când asistă la un concert al trupei favorite în calitate de reporter de teren sau când este faţă-în-faţă cu o personalitate remarcabilă din domeniul culturii. Este un lucru dificil de realizat, dar nu imposibil.

În opinia mea, cred că răspunsul este undeva la mijloc. Nu trebuie să fim mânaţi de raţiune în fiecare clipă a vieţii noastre, dar nici să lăsăm inima să ne dicteze acţiunile. Să ştim să avem o măsură în toate, să reuşim să gestionăm relaţiile cu cei din jurul nostru în aşa fel încât să fim mulţumiţi şi împliniţi. Este imposibil să nu existe conflicte şi mici neînţelegeri, dar toate acestea ar trebui privite ca învăţăminte.

De asemenea, oamenii ar putea să încerce să adauge sare şi piper unei vieţi pline de contradicţii şi de momente ce alternează între zbor până în înaltul cerului şi cădere în gol. Echilibrul emoţional este cuvântul-cheie în acest caz, iar un buton ce are posibilitatea să oprească şi să pornească sentimentele după bunul plac al cuiva este o cale scurtă, dar nu neapărat cea mai facilă.

2 comentarii:

  1. Foarte ineteresanta ideea! M-a inspirat pentru trainingul de luna viitoare! Voi folosi aceasta ilustratie cu permisiunea ta! Gabriel M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineînțeles că o poți folosi. Mă bucur că am reușit să te inspir :)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...