marți, 19 noiembrie 2013

135 de ani de la revenirea Dobrogei la România

Sursa: www.reporterntv.ro


Găsesc extrem de interesantă această sărbătoare nu doar a dobrogenilor, ci şi a tuturor românilor, deoarece demonstrează că putem lupta pentru valorile naţionale atunci când ne propunem acest obiectiv.  La 14 noiembrie 1878, o divizie română a trecut Dunărea în Dobrogea, prilej cu care însuşi domnitorul Carol I a adresat ostaşilor o memorabilă Proclamaţie:
Soldaţi! – suna mesajul – azi veţi pune piciorul pe acest pământ care devine din nou românesc! În această nouă Românie veţi găsi o populaţiune care în cea mai mare parte este deja românească. Însă veţi găsi şi locuitori de alt neam şi credinţe. (...) Vă recomand cu deosebire să respectaţi credinţa lor. Fiţi în mijlocul noilor voştri concetăţeni anteluptători ai legalităţii şi ai civilizaţiei Europei” (Sursă citat: www.ziuadeconstanţa.ro).

Diversitatea etnică şi culturală era prezentă în Dobrogea încă de atunci, iar îndemnul lui Carol I de a respecta diferitele credinţe este lăudabil. Bucuria acestor momente marcante pentru întreaga naţiune română trebuie simţită până în adâncul sufletului fiecăruia dintre noi, deoarece reprezintă însăşi esenţa noastră naţională. Chiar dacă generaţia de tineri din zilele noastre şi-a mai pierdut din patriotism, nu trebuie să fim descurajaţi: există încă speranţă.

Personal, am realizat importanţa jurnaliştilor vremii în desfăşurarea evenimentului, cei 30 de corespondenţi de război pentru presă anunţând întreaga populaţie revenirea Dobrogei la patria-mamă prin diverse articole scrise de pe teren. Oamenii de atunci s-au bucurat, aşa că de ce să nu o facem şi noi acum? Săptămâna recunoştinţei dobrogenilor (14-23 noiembrie) trebuie privită ca o reîntoarcere la rădăcini, iar gratitudinea nemăsurată pe care o avem pentru toţi cei care au luptat în numele acestei cauze să ne umple de mândrie şi fericire faţă de realizarea lor nemărginită.

Cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la unirea Dobrogei cu România, s-au derulat mai multe evenimente, atât în orașul Constanța, cât și în alte localități din județ. Sute de persoane au participat la acestea, aşa că nu-mi rămâne decât sarcina de a constata că spiritul dobrogean şi-a regăsit puterea de altădată, că şi-a îmbrăţişat cu ardoare diversitatea ce îi este caracteristică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu